Mladi krčki istraživači posjetili Svjetsku izložbu minerala i fosila te rudnike Hallein i Huttau - društvo im pravili znanstvenici iz Udruge ProGEO

Članovi Istraživačke grupe koja djeluje u sklopu Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, i ove su godine, između 27. i 29. listopada, posjetili Svjetsku izložbu minerala i fosila u Münchenu, rudnik soli Hallein kraj Salzburga te rudnik bakra Huttau.

Budući se termin Izložbe poklopio s jesenskim praznicima, za putovanje se prijavilo svega petero mladih istraživača: Andrija Jurić, Leo Fugošić, Matija Mrakovčić, Lina Kosić i Vita Purić, kojima su se ovog puta pridružili i predstavnici geološke Udruge ProGEO iz Zagreba čija je članica i njihova učiteljica Karmela Vajdoher Žilić, ujedno i voditeljica Istraživačke grupe.

Atrakcija ovogodišnje Izložbe bio je najveći ikad pronađeni fosil triceratopsa, od milja nazvan Willard. Triceratops je najpoznatiji rogati dinosaurus. Njegovi prvi primjerci pojavili su se na Zemlji prije 80 milijuna godina, na kraju krede. Kosti tih dinosaurusa prvi su put otkrivene sredinom 19. stoljeća u Sjevernoj Americi i najprije su bile pripisane divovskim bizonima. Ta golema životinja bila je dugačka oko 9 metara, visoka 2,6 metara, a težila je 5,5 tona. Hodala je na velikim mišićavim nogama i pasla travu na kanadskim i američkim travnjacima. Triceratops je nazvan troglavim zbog dva zašiljena roga iznad očiju dugačkim do jednog metra te jednog kraćeg iznad kukastog kljuna. Osim toga, imao je i veliki koštani štitnik za leđa. Živio je u krdima i nije bio lagan plijen za mesožderne dinosaure.

Na Izložbi je, osim razgledavanja i kupovanja izložaka minerala i fosila, bilo moguće sudjelovati u različitim geološkim radionicama. Tako su mladi krčki istraživači kalali kamene ploče iz eocena te u njima pronalazili fosile riba iz Zelene rijeke u Wyomingu u SAD-u. Naučili su kako brusiti minerale i geode, u pijesku tražili fosilne zube morskih pasa i različite minerale te ispirali pijesak tražeći zlato.

 

 

Rudnik soli Hallein kraj Salzburga oduševio ih je više nego prošlogodišnji rudnik Altausee. Ondje su doznali kako se u njemu danas vadi sol te kako su se metode vađenja mijenjale kroz povijest. Također, vozili su se rudarskim vlakom, spuštali rudarskim toboganima, vozili brodićem preko podzemnog jezera te prešli podzemnu granicu s Njemačkom. (Tijekom perioda baroka, napomenimo, sol je imala jednaku vrijednost kao zlato što je dovelo do procvata grada Salzburga.) Potom su posjetili rudnik bakra Huttau. Taj rudnik nije u upotrebi posljednjih šezdesetak godina zbog njegove neisplativosti. No, kako je riječ o pravom, autentičnom rudniku, posjetitelji se moraju opremiti rudarskim kacigama, jer su hodnici uski, a svod nizak i tek djelomično osvjetljen. U njemu se može steći pravi dojam o težini rudarskog posla.

Tijekom studijskog putovanja mladi istraživači upoznali su se i razgovarali s članovima geološkog društva: geolozima dr. sc. Ljerkom Marjanac i prof. dr. sc. Tihomirom Marjancem te kemičarima dr.sc. Nenadom Raosom i dr.sc. Marinom Čalogović. Mladi istraživači ugodno su se osjećali u društvu znanstvenika, slobodno i lako su s njima komunicirali te su jedni drugima postavljali pitanja o svemu što ih je u određenom trenutku zanimalo.

Financijsku potporu ovom hvalevrijednom programu pružio je i Grad Krk.

Podsjetimo, Istraživačka grupa djeluje kao izvannastavna aktivnost, od 2010. godine. Njezina je osnivačica i voditeljica Karmela Vajdoher Žilić. Skupina je to koja okuplja mladu, znatiželjnu djecu koja vole postavljati pitanja i promišljati o svijetu oko sebe. Promišljati vole nadugo i naširoko, skretati s teme na temu te gledati na stvari iz drugačijih perspektiva. U sklopu Istraživačke grupe upoznaju se sa znanstvenim metodama rada, ali i velikim istraživačima svijeta, odnosno njihovim istraživačkim putovanjima i postignućima. Zanimaju ih teme iz različitih područja ljudskog znanja: geologije, paleontologije, evolucije, genetike, astronomije, ekologije, neurologije i biologije, a stečena znanja i interese svake godine obnavljaju i proširuju. Organiziraju i provode istraživačka putovanja, sudjeluju u zanimljivim projektima, provode ekološke akcije, drže predavanja pred kolegama, priređuju izložbe te uređuju i vode radio-emisiju Istražujte s nama. Dosad su surađivali s različitim ustanovama poput Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, Instituta za razvoj i inovativnost mladih, Radija Otok Krk i Centra za kulturu Grada Krka.