Melodije Istre i Kvarnera: Skladba Suza s Kvarnera u izvedbi Voljena Grpca, Jose Butorca i Muške klape Tić pobjednica je ovogodišnjeg festivala

Nakon Opatije, Rijeke i Barbana, završnica popularnog festivala Melodije Istre i Kvarnera - MIK, raspjevanu putujuću karavanu, 24. lipnja 2023. godine, odvela je put Zlatnog otoka, i to u njegovo središte - grad Krk, koji je mikovce još jednom dočekao širom raširenih ruku.

Iako je bura prijetila čitavog dana, MIK je navikao na sve, pa ga ni ona nije prestrašila. Upravo suprotno, na u cijelosti ispunjenom Trgu krčkih glagoljaša sve je prštalo mikovskom energijom, baš onako kako završnici i priliči. A nju je Grad Krk, uz operativnu pomoć Centra za kulturu Grada Krka, organizirao surađujući s općinama Malinska-Dubašnica i Punat, što znači da je to bila jubilarna, 20. festivalska večer u gradu Krku i drugo finale u povijesti. Na te je činjenice, u sklopu uvodnog protokolarnog dijela, ukazao i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, naglasivši kako je Krk jedan od domaćina s najvećim brojem održanih festivalskih večeri, najavivši pritom da će se nastaviti inzistiranje na očuvanju ove lijepe i, svakako, vrijedne tradicije.

Podsjetimo, Mikovsko geslo što je 2014. godine zavladalo Krkom - Tri za MIK, MIK za svih - predstavlja rezultat dogovora Grada Krka te općina Malinska-Dubašnica i Punat, u kojem stoji da će ovaj festival čija tradicija seže u sada već daleku 1969. svake godine gostovati na otoku Krku te da će ga zajedničkim snagama (su)financirati navedene lokalne samouprave koje će se pritom rotirati u ulozi domaćina. Tako su mikovci prošle godine pjevali u Malinskoj, dok ih iduće očekuje Punat.

 

 

Izvrsno raspoložena publika uživala je u 18 novih pjesama različitih žanrova, svaku nagradivši snažnim pljeskom, a nakon što su se svojim izvedbama predstavili Božidarka Matija Čerina i Ženski vokalni sastav Luštrin (Bit ćeš se moje), Melanija (Guštan More), Eleonora Dobrović i Luka Brgić (Istria mia), Lado Bartoniček (Ja bin jopet bija njen), Kožne jakne (Kožna jaketa), Ženska klapa Hreljin (Kokodak), Marinella (Kažuni), Katja Budimčić Sabljar (Leta su pasala), Po' metra crijeva (Metal je ča!), Matej Plavček i Maja Miljavac (Na vrhu Učke), Daniel Moscarda (Na škaline), Alen Vitasović (On ni doša), ​Erik Balija (Porat ud neba), Nevia Rigutto i Duško Jeličić (Pod ruku me ćapaj), Dino Guščić (Sad razumin), Voljen Grbac, Joso Butorac i Muška klapa Tić (Suza s Kvarnera), Ženska klapa Vejanke (Zavavik) te ​Tamara Brusić i Ženska klapa Hreljin (Ženske za feštu), Krčani su dobili priliku ne samo odlučiti o pobjedniku ove festivalske večeri već i cjelokupnog festivala, jer je nakon gostovanja u Opatiji, Rijeci Barbanu ukupni poredak bio toliko neizvjestan da je svaki krčki glas bio presudan. Napetost je donekle primirila i buru, a sinergija publike i omiljenog joj festivala mogla je rezultirati samo jednim - dobrim raspoloženje. A onda je, tijekom revijalnih nastupa, krenulo brojanje…

Krčka publika najveći broj glasova, njih čak 191, podarila je skladbi Suza s Kvarnera (Robert Grubišić - Zlatan Marunić) u izvedbi Voljena Grpca, Jose Butorca i Muške klape Tić, dok je drugo mjesto, sa 162 osvojena glasa, pripalo Ženskoj klapi Vejanke sa skladbom Zavavik tu (Aleksandar Valenčić - Suzana Blečić), a treće, sa 127 glasova, Tamari Brusić i Ženskoj klapi Hreljin sa skladbom Ženske za feštu (Lara Pilepić - Robert Pilepić).

 

 

Međutim, Krk je kao četvrti grad festivalske karavane presudio ukupnom poretku, što znači da su ukupni pobjednici ovogodišnjeg MIK-a, s 83 osvojena boda, Voljen Grbac, Joso Butorac i Muška klapa Tić sa skladbom Suza s Kvarnera (Robert Grubišić - Zlatan Marunić), dok su drugo mjesto, sa 78 prikupljenih bodova, zaslužile Tamara Brusić i Ženska klapa Hreljin sa skladbom Ženske za feštu (Lara Pilepić - Robert Pilepić), a treće, sa 65 bodova, Nevija Rigutto i Duško Jeličić sa skladbom Pod ruku me ćapaj (Duško Rapotec Ute - Robert Pilepić).

 

 

Nadalje, nagrada Pomorskog radija Bakar za najboljeg debitanta dodijeljena je Eleonori Dobrović i Luki Brgiću koji su izveli skladbu Istra mia (Bruno Krajcar - Giacomo Scotti). Nagradu Nello Milotti Radija Pule za najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj primila je grupa Po' metra crijeva za skladbu Metal je ča! (Hrvoje Karabaić - Hrvoje Karabaić). Nagradu Radija Istre za najbolji aranžman primio je Matej Zec za skladbu On ni doša (Lara i Robert Pilepić - Ljubica Bestulić Stanković) koju je izveo Alen Vitasović. Nagrada Čakavskog sabora za najbolji tekst dodijeljena je Toniju Perniću za tekst skladbe Porat ud neba (Toni Pernić - Toni Pernić) koju je izveo Erik Balija. Nagradu Beseda Novog lista također je zaslužila skladba Porat ud neba (Toni Pernić - Toni Pernić) u izvedbi Erika Balije. Nagrada Zlatni mikrofon Radija Rijeke za najbolju interpretaciju dodijeljena je Katji Budimčić za izvedbu skladbe Leta su pasala (Aleksandar Valenčić - Suzana Blečić).

Naposljetku, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda zaslužile su Božidarka Matija Čerina i Ženski vokalni sastav Luštrin za skladbu Bit ćeš se moje (Nataša Klarić - Branka Kržik Longin), drugu Eleonora Dobrović i Luka Brgića za skladbu Istria mia (Bruno Krajcar - Giacomo Scotti), a treću Alen Vitasović za skladbu On ni doša (Lara i Robert Pilepić - Ljubica Bestulić Stanković).

Naredne će godine MIK proslaviti svoju 60. obljetnicu, što znači da bi 2024. mogla biti itekako posebna za jedini putujući festival u Hrvatskoj!

 

  • 1
  • -
  • 2