Maskiranim mimohodom i spaljivanjem pusta ispraćen ovogodišnji Karneval

Na Gradskoj rivi u organizaciji Karnevalske udruge Povero Keko i Karnevalskog odbora priređena je maskirana fešta kojom je ispraćen i ovogodišnji Karneval. Tako se nakon dvomjesečne prevlasti maškara ključevi grada iznova nalaze u rukama gradskih vlasti, točnije gradonačelnika koji ih je uz kratko opraštanje od karnevalskog veselja primio iz ruku dobro raspoloženog meštra.

Krčki karneval, podsjetimo, ove je godine, 12. siječnja, kao što tradicija nalaže, započeo podizanjem zastave i primoredajom gradskih ključeva, a nastavljen je maskiranim vikendima u karnevalskom šatoru, točnije dvjema karnevalskim zabavama subotom (18. siječnja i 15. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (19. siječnja i 16. veljače), gdje su sve one željne dobrog provoda uveseljavali Psihomodo Pop i Maja Šuput.

Osim mnogih Krčana okupljenih na prostoru Gradske rive, karnevalsko je vrijeme, 25. veljače, ispratila i maskirana povorka čije je čelo još jednom zauzeo nesretni mesopust, krivac za sve u prošloj godini proživljene nedaće. A da bismo u proljetni period krenuli bez tereta što ga on simbolizira, nakon suđenja i osude pust je konačno spaljen, a s njim su, pretpostavimo, grad napustili i već pomalo zamorni duhovi zime.

Svoju potporu ovogodišnjoj karnevalskoj završnici uz organizatore najprije su, prigodnim aktivnostima u jutarnjim i ranim prijepodnevnim satima, dali naši vrtićari u pratnji svojih odgojiteljica, dok je bez pratnje raspoloženih krčkih limenjaka i članova povijesne Udruge Frankopani Knezovi Krčki gotovo nemoguće zamisliti završni maskirani mimohod. A nakon čina spaljivanja koji je zaključen vatrometom na rivi okupljeni mještani nastavili su s druženjem, no samo do ponoći jer Čista srijeda prvi je dan četrdesetodnevne korizme.

 

Autorica fotografija: Marijana Kirasić Nekić (Foto klub Krk).