Maskiranim mimohodom i spaljivanjem pusta ispraćen Karneval

Na Gradskoj rivi u organizaciji Karnevalske udruge Povero Keko i Karnevalskog odbora priređena je maskirana fešta kojom je ispraćen i ovogodišnji Karneval. Tako se nakon dvomjesečne prevlasti maškara ključevi grada iznova nalaze u rukama gradskih vlasti, točnije gradonačelnika koji ih je uz kratko opraštanje od karnevalskog veselja primio iz ruku dobro raspoloženog meštra.

Krčki karneval, podsjetimo, ove je godine, 13. siječnja, kao što tradicija nalaže, započeo podizanjem zastave i primoredajom gradskih ključeva, a nastavljen je maskiranim vikendima u karnevalskom šatoru, točnije trima karnevalskim zabavama subotom (19. siječnja te 02. i 16. veljače) i jednako toliko dječjih reduta nedjeljom (20. siječnja te 03. i 17. veljače), gdje su sve one željne dobrog provoda redom uveseljavali Opća Opasnost, Željko Bebek i Mate Bulić, dok je za što veselije dječje redute bila zadužena krčka grupa Urnebes

Osim mnogih Krčana okupljenih na prostoru Gradske rive, karnevalsko je vrijeme, 05. ožujka, ispratila i maskirana povorka čije je čelo još jednom zauzeo nesretni mesopust - kapetan Kuka, kradljivac poznatog krčkog blaga, ali i krivac za sve u prošloj godini proživljene nedaće. Da bismo u proljetni period krenuli bez tereta što ga on simbolizira, nakon suđenja i osude pust je konačno spaljen, a s njim su, pretpostavimo, grad napustili i već pomalo zamorni duhovi zime.

Svoju potporu ovogodišnjoj karnevalskoj završnici uz organizatore najprije su, prigodnim aktivnostima u jutarnjim i ranim prijepodnevnim satima, dali naši vrtićari u pratnji svojih odgojiteljica, dok je bez pratnje raspoloženih krčkih limenjaka i članova povijesne Udruge Frankopani Knezovi Krčki gotovo nemoguće zamisliti završni maskirani mimohod. Njima su se ove godine po prvi put pridružile i rasplesane Mažoretkinje otoka Krka koje su, također, zaslužile svoje mjesto u karnevalskoj povorci. A nakon čina spaljivanja koji je zaključen vatrometom na rivi okupljeni mještani nastavili su s druženjem, no samo do ponoći jer Čista srijeda prvi je dan četrdesetodnevne korizme.

 

Autorica fotografija: Marijana Kirasić Nekić (Foto klub Krk).