LAG Kvarnerski otoci: Radionice uoči izrade nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2023. - 2027. godine

Lokalna akcijska grupa (LAG) Kvarnerski otoci upravo je krenula u izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2023. - 2027. godine. Naime, prethodnom Strategijom za razdoblje od 2014. - 2020. godine bilo je sadržano više od 10 milijuna kuna koji su posredstvom LAG-a, natječajima, dodijeljeni kao potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te kao ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih lokalnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Konkretno, LAG je pomogao 40-ak malih poljoprivrednih gospodarstava da unaprijede svoje poslovanje te 14 projekata unaprijeđenja infrastrukture na području koje pokriva, uključujući otoke Krk, Cres i Mali Lošinj.

LAG-ovi provode LEADER pristup. Radi se o pristupu ruralnom razvoju koji utjelovljuje novu inovativnu komponentu unutar politike ruralnog razvoja Europske unije, a koji je nastao s ciljem poboljšanja učinkovitosti provedbe razvojnih strategija u namjeri da se o njima odlučuje na lokalnoj razini. Kroz LEADER promovira se održivi razvoj u ruralnim područjima Europske unije uz vođenje brige o ekonomskom i društvenom razvoju te zaštiti okoliša.

Jedna od osnovnih karakteristika LEADER-a je stavljanje naglaska na lokalno stanovništvo koje se oduvijek smatralo glavnim čimbenikom ruralnih područja. Također, jedno od njegovih načela je poštivanje modela odozdo prema gore (bottom up) ili široko uključivanje svih raspoloživih snaga u lokalnim zajednicama što ima potencijal doprinijeti kvalitetnom razvoju, ponajviše, zbog bogatstva ideja i mogućih rješenja.

U skladu s navedenim načelima LAG Kvarnerski otoci organizira tri radionice, s time da će se prva, 15. rujna 2022. godine, s početkom u 09.00 sati, održati u Vijećnici Grada Cresa u Cresu, druga, istog dana, u 14.00 sati, u Gradskoj knjižnici u Malom Lošinju, a treća, 20. rujna 2022. godine, u 17.00 sati u Velikoj vijećnici Grada Krku (Kinu Krk) u Krku. Stoga, svi otočani pozivaju se da u što većem broju poprate radionice kako bi mjere i natječaji koje će LAG raspisivati što preciznije odgovarali potrebama na terenu!

Prijave se vrše e-mailom na: lag@kvarnerski-otoci.hr, uz obavezno navođenje grada u kojem prijavitelj planira nazočiti radionici.