KRK25: Velikim koncertom Kaštadi proslavili 20. obljetnicu uspješnog rada

Nakon što je u Krčku luku uplovila slikovita brodica Paolina, Trg krčkih glagoljaša, 03. lipnja 2018. godine, postao je poprištem velikog slavljeničkog koncerta Klape Kaštadi iz Poljica, kojim su ne samo obilježili 20. obljetnicu uspješnog rada već i predstavili novi nosač zvuka pod nazivom Samo kantat, objavljen u nakladi splitske Scardone.

Već je od samog početka bilo je jasno da će sve biti u znaku dobrih vibracija, jer mnogobrojna publika ispunila je ne samo kompletan auditorij već i sve obližnje zidiće, terase i portune, sa željom da pozdravi svoj omiljeni klapski kolektiv, koji joj na tome nije ostao dužan, uzvrativši pravim glazbenim spektaklom.

Večer je tako otpočela prigodnim videom kojim se klapa prisjetila svoje povijesti i bivših članova, ali i predstavila aktualni postav. Podsjetimo, Kaštadi su osnovani 1998. godine kao folklorna sekcija Kulturno-umjetničkog društva Poljica, pri Centru za kulturu Grada Krka. Od samog početka njihov umjetnički voditelj bio je pok. maestro Ivica Frleta, a naslijedio ga je, također vrlo uspješno, njegov sin Frane Frleta. Riječ kaštadi otkrivena je prilikom restauracije župne crkve u mjestu Poljica, a uklesana je na kamenom pragu jednog od njezinih prozora, i to glagoljicom. Kaštadima su se, naime, nekada nazivali ljudi koji su brinuli o crkvenom dobru, a upravo ta spoznaja bila je presudna da klapa dobije to ime, te tako simbolički preuzme brigu o očuvanju bogate otočne glazbene baštine. Kaštadi njeguju a capella izvedbe, ali i obrade pjesama uz gitaru i mandolinu, kao i prepoznatljiv klapski izričaj. U početku repertoar im je uglavnom bio sakralnog karaktera, no kasnije ga šire na obrade pučkih pjesama sjevernojadranskog i dalmatinskog primorja, odnosno na sve skladbe namijenjene (višeglasnom) klapskom pjevanju. Dosad su Kaštadi imali mnoge samostalne koncertne nastupe, a prije ovog, najrecentnijeg, objavili su još jedan hvaljeni nosač zvuka pod nazivom Otok od zlata. Iako je klapa tijekom svih tih 20 godina u više navrata mijenjala svoj sastav, sadašnji postav, koji je predstavljen i tijekom slavljeničkog koncerta, čine: Nikica Frleta, Lucijan Kosić, Dalibor Gajzler, Antonio Rožmanić, Frane Frleta, Marin Mirković, Karlo Ćiković, Davor Toić, Darko Volarić i Andrej Buvač.

Nakon što je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić članovima klape čestitao ovu značajnu obljetnicu, na scenu je stupio Mario Lipovšek Battifiaca koji je nadahnuto i s puno humora vodio kroz koncertni program. Smjenjivale su se tako, tijekom zaista ugodne večeri, pjesme s novog nosača zvuka i izvedbe tijekom kojih su se članovima klape pridruživali i gosti, redom: Juraj Zorić, Melanija Purić, Ðani Stipaničev, Bruno Krajcar, Tedi Spalato i Zvjezdan Ružić. Pored njih, svakako treba spomenuti i vrhunski orkestar u čijem su sastavu svirali: Tonči Grabušić, Damjan Grbac, Sandro Šupak, Zoran Saulig i Daniela Perković.

Veliko finale ove slavljeničke večeri svakako je bila izvedba skladbe Konoba, koju su Kaštadi otpjevali zajedno sa svim svojim gostima, izazvavši glasnu podršku publike, s time da je dvosatni program zaključen naslovnom skladbom novog albuma - Samo kantat - kojom su dali do znanja da najviše uživaju u pjevanju i zajedništvu, ali i očuvanju glazbene tradicije kao primarnom motivu njihovog djelovanja.

I za sam kraj valja najaviti kako će Kaštadi, ove godine, po prvi put zapjevati na najpopularnijem sjevernojadranskom festivalu Melodijama Istre i Kvarnera, i to u duetu s Melanijom Purić, što znači da će pjesmu Daž daži predstaviti u Puli, Rijeci, Opatiji, Kastvu i Poreču, ali i, 18. lipnja, na Trgu krčkih glagoljaša, u gradu Krku.