Krk - poprište rasprave mladih ambasadora Europskog parlamenta

Istovremeno, u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu i Krku - 11. svibnja 2018. godine održan je skup #MladiEU2018, inače multimedijsko druženje sudionika programa Škola ambasadora Europskog parlamenta na kojem je 500-tinjak hrvatskih srednjoškolaca razgovaralo s hrvatskim europarlamentarcima, ali i drugim govornicima, na aktualne teme vezane uz politiku Europske unije.

Skup #MladiEU2018, kao i program Škola ambasadora Europskoga parlamenta, vodi i organizira Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a primarno je usmjeren na promicanje parlamentarne demokracije među mladima te njihovo osvješćivanje o važnosti participacije i aktivnog građanstva.

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, kao jedna od prvih Škola ambasadora Europskog parlamenta u Hrvatskoj te kao prva takva u Primorsko-goranskoj županiji, dobila je čast biti domaćinom druženja mladih ambasadora s područja naše županije, što znači da su se krčkim srednjoškolcima u ovoj prigodi pridružili i njihovi kolege iz opatijske Hotelijersko-turističke škole te riječke Ekonomske škole Mije Mirkovića.

Pored rasprave na temu Migracije i Foruma za slobodu odgoja te organiziranih slobodnih aktivnosi, u motivacijskom dijelu programa, mladim ambasadorima okupljenima u Krku obratio seTvrtko Barun, dobitnik priznanja Europski građanin, ujedno i voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Čitavo događanje, odrađeno u Velikoj gradskoj vijećnici, znalački je moderirala TV voditeljica Iva Šulentić, s time da je koordiniranje programa povjereno Gordiji Marijan, profesorici mentorici, ujedno i ambasadorici Europskog parlamenta.

Ovogodišnje drugo izdanje skupa #MladiEU2018 odrađeno je po uzoru na okupljanje European Youth Event (EYE) koje se odvija u organizaciji Europskog parlamenta u Strasbourgu, i koje ove godine, 01. i 02. lipnja, u svome trećem izdanju, planira okupiti više od 8.000 mladih, u dobi između 16 i 30 godina iz čitave Europe. Među njima svoje su mjesto s pravom zaslužili i krčki srednjoškolci koji će, zbog truda što ga Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir ulaže kao Škola ambasador Europskog parlamenta, u Strasbourgu predstavljati sve hrvatske škole koje se mogu pohvaliti spomenutom titulom.