Kreće novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar Predrag Štromar, 10. rujna 2019. godine, najavio je otvaranje trećeg poziva za prijavu za subvencioniranje stambenih kredita.

Pritom je naglasio kako se radi o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

S obzirom na vrlo dobre rezultate i zadovoljstvo građana ovakvom stambenom politikom, mi smo u Ministarstvu graditeljstva uveli dodatne mjere u program subvencioniranja stambenih kredita. Produljili smo postojeće subvencije za dodatne dvije godine za svako novorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Uz to, subvencija se produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina, pojasnio je Štromar razloge i novosti u sustavu subvencioniranja stambenih kredita.

Ovim programom subvencioniraju se stambeni krediti do najviše 1.500,00 eura po m2 u kunama, odnosno do najvišeg iznosa od 100.000,00 eura u kunama koji se otplaćuju duže od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi i kreće se od 30 do 51 posto. Zahtjev mogu podnijeti svi građani s prebivalištem na području Hrvatske mlađi od 45 godina, koji su kreditno sposobni i koji time rješavaju svoje stambeno pitanje.

Prijave koje započinju upravo 10. rujna, trajat će tri tjedna, a sudeći prema interesu, za očekivati je da će i ovaj krug subvencija biti maksimalno iskorišten. Ove godine odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto. S obzirom na izuzetno uspješan krug subvencioniranja prošle godine te ovogodišnji ishod, Ministarstvo mjeru subvencioniranja stambenih kredita planira i 2020., a pozivi će biti otvoreni u ožujku i rujnu.

 

Sve informacije o načinu prijave te potrebnim dokumentima mogu se pronaći: ovdje.