Krčkim srednjoškolcima predstavljen program festivala UhvaTI film

U neuobičajeno doba dana za prikazivanje filmova, ali prilagođeno srednjoškolskoj publici zbog koje je druženje ciljano organizirano, 05. listopada 2018. godine, točno u podne, riječka Udruga Spirit do posljednjeg je mjesta ispunila Kino Krk. Prigoda je bila predstavljanje filmova proizašlih s međunarodnog festivala UhvaTI film.

Revija je bila otvorena za javnost, no mjesta je ipak bilo premalo, obzirom na značajan interes krčkih srednjoškolaca, koji su bili ugodno iznenađeni pa čik i oduševljeni odgledanim uradcima, tim više što se ovdje radi o neobičnom formatu - kratkometražnom amaterskom filmu. Kao i u slučaju ljetnih projekcija održanih ove godine u Krku, Dobrinju i Šilu, uz ponešto drugačiji odabir filmova prilagođen ciljanom uzrastu, Spiritovci su tijekom jednoipolsatne revije mladim Krčanima izmamili ne samo osmjehe već i pokoju suzu. Naposljetku je zaključeno kako ova suradnja sigurno ima svoju budućnost, što još jednom govori u prilog činjenici da je otvaranje krčkog kina bio izniman potez.

Podsjetimo, UhvaTI film festival je zabavnih, ali i poučnih kratkih filmova, koji govore o snazi, motivaciji, optimizmu i jednakim mogućnostima. Nakon Rijeke i Novog Sada, koji su matični gradovi manifestacije, turneje se potom održavaju diljem regije. Organizacija festivala UhvaTI film započela je još 2003. s ciljem informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom kako bi se potaknulo na razumijevanje i prihvaćanje različitosti te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života. (Značajan segment festivala predstavlja i podrška filmskim redateljima, scenaristima i glumcima koji su osobe s invaliditetom da promoviraju svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju vlastite potencijale, kao i utjecaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima sudjeluju osobe sa invaliditetom.) Samo ove godine na natječaj kojeg raspisuju organizatori festivala, pored Spirita i novosadska Kreativno-afirmativna organizacija Parnas, pristiglo je više od 700 filmova iz cijelog svijeta među kojima se za prikazivanje izabire 20-ak najboljih. Obzirom da je prošlog tjedna završen novosadski dio ovogodišnje, 16. po redu manifestacije, početkom studenog najnoviji će se filmovi moći pogledati i u sklopu riječkih projekcija. Pokrovitelji festivala su HAVC i Odjel za kulturu Grada Rijeke, dok su krčka gostovanja omogućili Primorsko-goranska županija i Grad Krk.