Krčkim akvatorijem još jednom zaplesala brojna tradicijska plovila

I ovogodišnja, 22. po redu Krčka jedra - slikovita regata tradicijskih plovila na jedra, kao što tradicija nalaže, u akvatoriju Krčkog zaljeva, priređena je na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, nakon posljednjeg otkucaja dvanaestog sata sa zvonika obližnje Katedrale.

No, uz centralnu regatu priređen je čitav niz drugih tematskih sadržaja. Program je, tako, otpočeo već 13. kolovoza demonstracijom veslanja i poučnim jedrenjem na tradicijskim barama što se odvijalo u Krčkom akvatoriju, ali i radionicom mornarskih vještina priređenom u Interpretacijskom centru pomorske baštine otoka Krka čije je vođenje povjereno brodomaketaru i kolekcionaru Željku Skomeršiću, dok je između 13. i 15. kolovoza, na rivi, bila postavljana zanimljiva mini-izložba fotografija lokalnih maritimnih motiva. Prvi dan manifestacije svojim je koncertom, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, kraju ipak uspjela privesti muška poljička Klapa Kaštadi, predstavivši, pored ostalog, i pjesme s posljednjeg albuma Samo kantat.

Sljedećeg dana, 14. kolovoza, nakon što je, zbog jake bure, Noćni ples barki odgođen za završnicu manifestacije, uz izložbu tradicijskih plovila priređenu u luci, na Krčkoj je rivi održan prigodan recitatorsko-glazbeni program nazvan Virtuoso & Belcanto, inspiriran kulturom Mediterana, a čija je izvedba povjerena miljenicima krčke publike - Antunu i Petromilu Stašić u pratnji Maestro Orchestra.

Nadalje, dvadesetak posada na okupljenim pasarama, gucevima, batanama, gajetama i leutima, 15. kolovoza, u svoju je prvu krčku avanturu krenulo u sklopu centralne regate - 22. Krčkih jedara, razapevši svoja bijela jedra pred konturama drevnog grada, čime je još jednom pobuđena uspomena na vremena kada je kroćenje vjetra bila izuzetna vještina, a pomorstvo temelj ekonomije. Jer opstanak na otoku bio je gotovo nezamisliv bez ribolova, bez prijevoza maslinovog ulja ili vina, bez pomorstva. No naš grad i danas živi svoju tradiciju u očuvanoj povijesnoj jezgri, a njegovom lukom i danas prolaze brodovi dovodeći brojne posjetitelje željne istinskog doživljaja povijesnog grada. Zato je doživljaj regate s Krčke rive, zidina ili pak Frankopanskog kaštela, bio uistinu poseban, kao što je poseban i Plav, najstariji jedriličarski klub na istočnojadranskoj obali koji je nedavno proslavio 140. obljetnicu, a kojem je iznova pripala čast da, uz značajnu podršku Turističke zajednice Grada Krka, preuzme organizaciju ove trodnevne revije tradicijskih plovila. U svojoj završnici, manifestacija je nastavljena podjelom nagrada najs(p)retnijim jedriličarima, a potom, podno zidina Frankopanskog kaštela, i petim izdanjem atraktivnog noćnog jedrenja, i to u zaista jedinstvenoj atmosferi uz fantastične svjetlosne i pirotehničke efekte te pomno izabranu glazbenu podlogu. Noćni ples barki vođen ugodnim klasičnim notama još je jednom demonstrirao svoju inovativnost budući da je rivu uspio ispuniti zavidnim brojem posjetitelja, zaljubljenika u more i pomorsko nasljeđe. Njima, obzirom na zavidne dimenzije, sigurno nije promakla jedna veličanstvena tradicijska brodica - bragoc imenom Paolina kojeg su Krčani prošle godine obnovili u namjeri daljnjeg očuvanja i revitalizacije pomorske, brodograđevne i ribarske baštine, nakon što su prethodno uredili dva najtipičnija krčka i kvarnerska plovila - pasaru Bodulku (2011.) i guca Bodula (2012. godine). Program ovogodišnjih Krčkih jedara naposljetku je zaključen zabavno-glazbenim programom u izvedbi The Beatles Revival Banda, natjeravši publiku, uz bezvremenske hitove, na čisto uživanje.

S obzirom na sve prethodno navedeno, možemo zaključiti kako primarna zadaća ove svake godine sve sadržajnije manifestacije biva promoviranje bogate pomorske i jedriličarske tradicije, kako grada, tako i otoka Krka, zajedno s vrednovanjem svega onog što pri baštinjenju tradicijskih plovila čine brojni entuzijasti koji na najbolji mogući način predstavljaju sve ono što je ovaj kraj nekad bio, i što u konačnici još uvijek jest!

Dodajmo tome, da je ovogodišnji program dijelom projekta Arca Adriatica - Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine, koji se sufinancira sredstvima europskih fonda za regionalni razvoj, i to iz Programa suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska. Njegov je primarni cilj zaštita postojeće materijalne i nematerijalne pomorske baštine te stvaranje novih turističkih proizvoda, pridržavajući se, pritom, načela društvene i ekološke održivosti.

  • 1
  • -
  • 2