Krčki vrtićarci sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći

Dječji vrtić Katarina Frankopan Krk prigodnim je aktivnostima, 07. i 08. rujna 2023. godine, otočnoj javnosti skrenuo pozornost na Svjetski dan prve pomoći koji se s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne te na pravilan način pružene prve pomoći svake godine obilježava druge rujanske subote.

U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krk i Domom zdravlja Primorsko-goranske županije - Ispostavom Krk, u Matičnom vrtiću Krk i Područnom vrtiću Malinska, realizirane su aktivnosti koje su mališanima pomogle da steknu praktična znanja o važnosti očuvanja vlastitog zdravlja, osnovnim postupcima pružanja prve pomoći te nauče čemu služi medicinska oprema u kolima hitne pomoći.

Na krčkoj Veloj placi, 07. rujna, predškolci su pratili akciju mjerenja tlaka i količine šećera u krvi, ali i sudjelovali u radionici pod vodstvom dr. Ksenije Končarević koja im je, koristeći lutku, demonstrirala postupak oživljavanja, s time da im se pružila prilika da se i sami okušaju u masiranju srca te nauče kako pomoći prijatelju u opasnoj situaciji gušenja hranom.

Sljedećeg dana, dr. Ksenija Končarević i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krk Marija Jakominić, u auli Matičnog vrtića Krk predškolcima su priredile još jednu edukativnu sesiju tijekom koje su prezentirale pribor za pružanje prve pomoći kojeg su djeca mogla i isprobati, a pritom i naučiti kako se, primjerice, pravilno koriste zavoji. Međutim, pravo ushićenje uslijedilo je kada je pred vrtićkom zgradom djecu dočekalo vozilo hitne pomoći s timom zaposlenika koji su im, potom, prezentirali funkciju, odnosno opremu vozila.

Slična interaktivna radionica na temu pružanja prve pomoći, nakon Krka, provedena je i s predškolcima u Područnom vrtiću Malinska.