Krčki srednjoškolci posjetili Europski parlament u Strasbourgu

Maturanti krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir predstavili su Hrvatsku na prvoj ovogodišnjoj Euroscoli održanoj 22. siječnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki su maturanti izabrani među najbolje europske učenike na nacionalnom natjecanju što ga je proveo Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Na natječaju koji se odvijao pod geslom Moje ideje za bolju Europu nagrađeni video uradak učenica Lucije Ostrogović i Marte Justić krčkim gimnazijalcima omogućio je putovanje u Strasbourg na koje su krenuli 21. siječnja u pratnji mentorice Gordije Marijan i ravnateljice Đurđice Cvitkušić.
 
 
Krčani su radni dan u Strasbourgu proveli radeći kao zastupnici Europskog parlamenta, iskusivši u simulaciji rad europskih parlamentaraca, i to u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta, glasujući pritom o odlukama vezanim uz aktualna pitanja, a komunicirajući na engleskom i njemačkom jeziku. Učenički saziv ondje je bio podijeljen u šest višejezičnih radnih skupina te su sa sudionicima iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Švedske i Španjolske raspravljali o mnogim recentnim temama vezanim uz okoliš i obnovljive izvore energije, slobodu informiranja i građansku kulturu, obilježavanje 2015. kao Europske godine razvoja, budućnost Europe, migracije i integracije te zapošljavanje mladih.
Ulaskom učenice Lucije Ostrogović u završnicu igre Eurogame, krčki su srednjoškolci pokazali visoku razinu pripremljenosti i znanja o Europskoj uniji. 
Kulturni dijalog sudionika obogaćen je mogućnošću predstavljanja škola i država sudionica, što je još jednom potvrdilo pravo bogatstvo različitosti koje okuplja Europa. Krčki gimnazijalci predstavili su Hrvatsku, otok Krk i svoju školu naglasivši važnost i bogatstvo zlatnog otoka u nacionalnom, ali i europskom kontekstu, predstavivši pritom dobra upisana na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, Baščansku ploču i glagoljicu te konstantna nastojanja u sferi ekološkog osvješćivanja. Europskim je parlamentom odzvanjao i zvuk sopela, tradicijskog otočnog glazbala koje su u Strasbourgu zasvirali Luka Brozić i Mario Gržančić, dok je maturantica Sara Kinkela održala dvominutni govor te izvrsno prezentirala Hrvatsku, Krk i svoju školu. Tijekom predstavljanja, krčki su maturanti ostalim sudionicima Euroscole podijelili promidžbene materijale otoka te im uputili poziv da ga posjete. Također, iste su mentorima iz cijele Europe, kao i dužnosnicima Europskog parlamenta, podijelile profesorice Marijan i Cvitkušić tijekom rada nastavnika u radnim skupinama i za okruglim stolom u Europskom parlamentu.
Rezultat Euroscole mnoštvo je mladih koji su u samo jednom danu, ali nakon intenzivnih višemjesečnih priprema, napravili korak više u svom osobnom razvoju. Svih 550 sudionika ovog vrijednog edukativnog programa Europski je parlament napustilo bogatije za mnoga nova iskustva, ali i trajna prijateljstva.