Krčki školarci zaslužili priznanja na Državnom natjecanju iz informatike i Modelarskoj ligi, ekipnom natjecanju u modelarstvu

U organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, 20. travnja 2023. godine, u riječkom Domu mladih održana je Modelarska liga, ekipno natjecanje u modelarstvu za učenike viših razreda osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije, i to s ciljem poticanja razvoja tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti i inovativnosti te popularizacije srednjih strukovnih i tehničkih škola.

Zadatak natjecanja, koje je okupilo 11 učeničkih ekipa iz šest osnovnih škola, bila je izrada makete sjenice. Temeljem jednoglasne odluke Ocjenjivačkog povjerenstva u čijem su sastavu djelovali Marino Čikeš, Dijana Malinić Mihelić i Lorena Kovač, prvo je mjesto, uz mentorsku pomoć Jadranka Janjića zaslužila ekipa Žagica iz Osnovne škole Branimira Markovića Ravna Gora, drugo, pod mentorstvom Marije Prihode Perišić, ekipa Boduli iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk u sastavu Dorian Rimbaldo i Fran Brozić, a treće, uz mentorsku pomoć Antonija Bogosavljeva, ekipa No name iz Osnovne škole Vladimir Gortan Rijeka.

Pored laureata, na ovom su se natjecanju predstavile još tri krčke ekipe: Frankopanke u sastavu Nika Rukavina i Vesa Kabashi, Tehničari u sastavu Leo Fugošić i Ivano Krešić te Krk u sastavu Nikola Karabaić i Andrija Jurić.

Otprilike u isto vrijeme, između 18. i 21. travnja, u vodičkom Hotelu Imperial, održano je Državno natjecanje iz informatike, i to u sljedećim kategorijama: (1) Algoritmi za osnovne i srednje škole, (2) Osnove informatike i digitalne kompetencije te (3) Razvoj softvera za osnovne i srednje škole.

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Kluba informatičara otoka Krka (KIOK), Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk i Srednje škole Hrvatski Kralj Zvonimir Krk, na ovu su prestižnu smotru pozvana dva mlada krčka informatičara - Matej Ban i Rafael Pahlić.

Učenik petog razreda Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk Rafael Pahlić, kojeg su za natjecanje pripremali Ivona Klarić i Boris Bolšec, osvojio je peto mjesto u kategoriji Algoritmi za osnovne i srednje škole, dok je učenik trećeg razreda gimnazije Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk Matej Ban, kojeg su podučavali Jelena Nujić i Marijan Jurešić, zaslužio visoko drugo mjesto u kategoriji Osnove informatike i digitalne kompetencije.

Ovaj se uspjeh čini još značajnijim ako znamo da je, uzimajući u obzir sve kategorije, natjecanje okupilo zavidnih 2.757 srednjoškolaca i 7.300 osnovnoškolaca.