Krčki školarci u četvrtoj sezoni eko-projekt Maslina

Izgradnjom Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, uz istočni dio korpusa zgrade, naši osnovnoškolci dobili su dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskoga vrta. Ondje je tako zasađeno devet stabala masline za čiji su se uzgoj i rast godinama brinuli ne samo školarci već i njihovi učitelji, a redovita i pomna briga ove je jeseni rezultirala bogatom berbom, i to četvrtom po redu.

Naime, temeljeći se na spomenutim aktivnostima, još 2016. godine u školi je, pod vodstvom učitelja Borisa Brnića, postavljen projekt namijenjen prije svega učenicima trećih i šestih razreda obzirom da su njihovi nastavni sadržaji najviše povezani s takvim hortikulturno-poljoprivrednim inicijativama, koje, možemo kazati, bivaju praktičnim nastavkom teorijskih znanja što se stječu tijekom satova Prirode (i društva).

Upravo u školskom vrtu, 09. listopada 2019. godine, kao uvod u četvrtu sezonu eko-projekta Maslina, nakon kratkog osvrta Borisa Brnića na temu dosadašnjih izdanja ove hvalevrijedne inicijative, prigodno predavanje o povijesti uzgoja masline i njezinim sortama na otoku Krku (s posebnim osvrtom na one koje rastu u šolskom vrtu) održali su krčki agronomi David Mrakovčić i Saša Grgantov, dok je o simbolici masline u biblijskim knjigama i ulozi maslinovog ulja u crkvenoj praksi kazivao vlč. Anton Valković, da bi u nastavku, nakon završne riječi kneza Mikule IV., uslijedila zajednička berba, i to ne samo u školskom vrtu već i eksterijeru obližnje Bogorodičine crkve gdje se nalazi još šest stabala masline. Međutim, ovdje, ovoj hvalevrijednoj školskoj eko-akciji nije bio kraj, jer ručno ubrane masline dopremljene su u toš Kuće maslinovog ulja Nono, gdje su školarci dobili priliku in situ spoznati proces njihove prerade, što znači da je krčka osnovna škola četvrtu godinu za redom dobila svoje kvalitetno, djevičansko, maslinovo ulje spremno da ga se flašira u staklene bočice zapremnine od 0,10 l, i označi, tj. zaštiti za ovu prigodu posebno dizajniranom etiketom.

U projektu, kao što je prethodno naznačeno, ove su jeseni sudjelovali učenici 3.a i 3.b razreda zajedno sa svojim učiteljicama Ksenijom Katunar i Karmelom Vajdoher Žilić, kao i učenici 6.a i 6.b razreda predvođeni učiteljicom prirode, biologije i kemije Sandrom Krmpotić Gržančić. Uspjeh ovogodišnjeg eko-projekta, koji je fotografski i video dokumentiran, već najavljuje njegovo jubilarno, peto izdanje, koje će se odvijati u jesen 2020. godine.