Krčki prosvjetni radnici izletom u Liku obilježili Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja svake se godine obilježava 05. listopada. Tim su povodom djelatnici Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Matične škole Krk i područnih škola Vrh, Punat, Baška i Vrbnik, 07. listopada 2023. godine, proveli dan u Lici.

Prvo odredište bio je Gospić, sjedište Ličko-senjske županije, gdje su se krčki prosvjetni radnici, u Muzeju Like, upoznali s bogatom poviješću tog kraja, i to od prapovijesnog pa sve do suvremenog doba. Također, razgledali su ondje i putujuću izložbu Putovima Frankopana, kao i tradicionalnu kuću u dvorištu Muzeja koja razotkriva nekadašnji način života u Lici. Nakon iscrpnog i zanimljivog vodstva kustosice, ekskurzija je krenula prema Smiljanu u Memorijalni centar Nikole Tesle, otvoren 2006. godine. Razgled je uz stručno vodstvo započeo u rodnoj kući Nikole Tesle, a zahvaljujući multimedijalnom postavu mogli su se spoznati životni put, ostvarenja i prepreke te izumi i vizije tog fantastičnog znanstvenika, izumitelja i vizionara koji je svojim pronalascima oblikovao moderni svijet. Nakon odgledanog dokumentarnog filma obišla se i ispitna stanica, a put je, potom, nastavljen sve do Velikog Žitnika i rodne kuće dr. Ante Starčevića, znamenitog pravaša i hrvatskog domoljuba kojeg mnogi nazivaju ocem domovine. Život i djelo još jednog poznatog Ličanina ondje su predstavljeni kroz izložene pisane i slikovne povijesne izvore iz različitih hrvatskih arhiva.

Nakon znamenitih Ličana i povijesnih znamenitosti preostalo je, na kraju, još jedino uživanje u predivnoj prirodi i gastronomskoj ponudi Like. Krčani su, dakle, cjelodnevnim ugodnim druženjem, posve primjereno obilježili Svjetski dan učitelja.