Krčki predškolarci posjetili Grobnišćinu

Pred kraj pedagoške godine djeca predškolske dobi, njih tridesetak iz krčkog vrtića posjetila su Grobnički kraj, i to u pratnji svojih odgojiteljica Sunčice Maračić, Mirele Labađuk, Damire Staničić, Ive Dorčić i Marine Kosić Jurić.

Izlet je startao posjetom Gašparovom mlinu u Martinovom Selu gdje je djecu s brojnim zanimljivostima upoznala Viviana Brajković, direktorica Turističke zajednice Općine Jelenje. Žito se ondje još uvijek melje kao nekada - melje ga vodeničar, što predstavlja zaista rijedak prizor, a tim više i jako zanimljiv vrtićarima koji su, na licu mjesta, svjedočili nastanku brašna. 
Zatim je na red došao Zavičajni muzej koji je ujedno i jedina takva ustanova u Općini Jelenje. Međutim, u njemu je svoje mjesto pronašlo više od 500 izložaka koji ponosno svjedoče o bogatoj grobničkoj povijesti. U muzeju su uređene tradicionalna spavaća soba i kuhinja kakve su se na Grobnišćini koristile tijekom 19. stoljeća, dok se u izložbenoj sobi nalaze brojni stari uporabni predmeti, poput oruđa i narodnih nošnji. 
Izlet je nastavljen posjetom Kovačiji u Dražicama gdje su djeca mogla vidjeti kako nastaje potkova i koliko je truda potrebno da bi se željezo oblikovalo. Kovačija u Dražicama sagrađena je prije više od 80 godina, a vlasnik je naslijedio, i zanat, i objekt, od svog djeda, inače prvog kvalificiranog kovača, koji je čak imao diplomu stečenu školovanjem u Beču. 
Uslijedio je potom posjet Gradu Grobniku odnosno Kaštelu koji je djecu fascinirao svojim monumentalnim zdanjem i rasplamsao njihovu maštu svojom poviješću. U prekrasnom ambijentu Kaštela djeca su razgledala bogatu etnografsku zbirku i trenutni postav tamošnje galerije. 
Zadnja točka puta bio je posjet aerodromu Grobnik nakon čega su krčki mališani s puno dojmova i uzbuđenja izlet završili povratkom u vrtić.