Krčka srednja škola - po šesti put Škola ambasador Europskog parlamenta

Prema nedavno provedenoj vanjskoj evaluaciji za školsku godinu 2021./2022., Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir šesti je put zaredom obnovila status Škole ambasadora Europskog parlamenta.

– Čak tridesetero naših vrijednih učenica i učenika uključenih u taj program steklo je status ambasadorica i ambasadora juniora, istakla je njihova mentorica Gordija Marijan, ujedno i ravnateljica te srednjoškolske ustanove, kojoj je pritom obnovljen status ambasadorice seniorke Europskog parlamenta. Posebice smo, zahvaljujući učenicama i učenicima ustrajnim u poticanju i promicanju vrijednosti demokracije, ponosni na plasman naše škole koja se već šestu godinu za redom, uz Gimnaziju Vukovar, nalazi na samom vrhu popisa najuspješnijih škola u Republici Hrvatskoj, zaključila je Marijan.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta od školske se godine 2016./2017. provodi u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj. Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza kao državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojeg na sebi svojstven način provode u njega uključene srednje škole. Njegov je primarni zadatak podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, zajedno sa sviješću o zajedničkim europskim vrijednostima, ali i pravima koje imaju svi europski građani. Jedan od učinaka tog programa jest i stvaranje čvrstih veza između hrvatskih srednjih škola i Ureda Europskog parlamenta u našoj zemlji, a sve kako bi profesori i učenici postali što suvereniji u svojim ambasadorskim ulogama, svatko u svom školskom i lokalnom okruženju. Učenici se tijekom provedbe ovog programa uz pomoć mentora - ambasadora seniora - upoznaju s radom i načinom djelovanja Europske unije, a ponajviše Europskog parlamenta, posebnu pozornost posvećujući upravo odgovornostima zastupnika koji ga predstavljaju.

Uz ostalo, krčku su srednju školu s ciljem što potpunijeg informiranja o europskoj stvarnosti u proteklim godinama posjećivali i neki od naših europarlamentarca pa su tako s mladim otočankama i otočanima o svim aktualnostima imali zadovoljstvo razgovarati Ivan Jakovčić, Ruža Tomašić i Željana Zovko. Krčki su srednjoškolci, k tome, u više navrata iskoristili priliku posjetiti i sjedište Europskog parlamenta u Strasbourgu.