Krčka osnovna škola pohvaljena u ovogodišnjoj akciji Volonteri godine

Povodom Međunarodnog dana volontera, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom dodijelila nagradu Volonteri godine za 2018. godinu, i to u nekoliko kategorija.

Čvrsto vjerujemo, poručuju iz Udruge SMART, kako je trud volontera potrebno nagraditi, naime upravo ti pojedinci ulažu svoje vještine i znanja, vrijeme i trud u razvoj naše zajednice i svojim nesebičnim djelima mijenjaju svijet na bolje. Osim pojedinaca, nagradili smo i organizacije koje uključuju volontere, nagradom za kvalitetan rad s volonterima pod nazivom Organizator volontiranja. Naime, tom smo nagradom željeli zahvaliti i istaknuti razne udruge i ustanove koje ulažu svoje resurse kako bi omogućile uključivanje u zanimljive i poticajne volonterske programe te tako svojim korisnicima pružile dodatne aktivnosti i obogatile život naše zajednice. Ove godine, ističu nadalje SMART-ovci, uvedena je i nova kategorija kako bismo istaknuli važnost promoviranja i organiziranja volonterskih aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama pod nazivom Školski volonterski klub. Smatramo da poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost, ono, najprije, predstavlja izvor društvene energije za pomoć potrebitima, ali je i iskustveni način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u demokratskom društvu, a važnu ulogu ima i u razvoju samopoštovanja te vrijednih socijalnih vještina. Škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati veliku ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, zaključuju SMART-ovci.

Nagrade Grada Rijeke i SMART-a tako su primili Željana Bučić-Talijan iz Matice umirovljenika Grada Rijeke, Elizabeta Ribarić iz Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka te Robert Ribarić iz Udruge eRIpio - Hrvatske udruge za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite. Nagrađeni za Primorsko-goransku županiju su Klara Frlan iz Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja Pegaz, Martina Vranić iz SOS centar za nenasilje i ljudska prava te Saša Smiljanić iz Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije. SMART-ova nagrada Organizator volontiranja uručena je Centru za kulturu dijaloga, a nagrada Školski volonterski klub Srednjoj školi Delnice.

Pored toga, dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART, i to Andreju Škedelu i Svetlani Pauletić iz Doma za odrasle osobe Turnić, Snežani Mamuli iz Centara za kulturu dijaloga, Mirandi Zakariji iz Udruge žena operiranih dojki Nada, Marku Rubiniću iz Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci, Vileni Bruketa Matković i Elizabeti Trubić iz Društva za zaštitu životinja Rijeka, Mileni Pađen Brnelić iz Gradske knjižnice Rijeka, Kadiru Begoviću iz Dobrotvornog društva Merhamet, Vesni Perić iz Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, Heleni Panijan iz Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja Pegaz, Nedi Šafar iz Matice umirovljenika Grada Rijeke. Također, pohvaljene su udruge Ri Rock i EDURI te osnovne škole Fran Krsto Frankopan Krk i Frane Petrića Cres, kao i srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj i Graditeljska škola za industriju i obrt Rijeka.

Samu dodjelu ovih vrijednih priznanja uveličao je Djevojački zbor Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, pod ravnanjem profesora Davora Juretića, poznat po tome što njegove članice volonterski doprinose kulturnom životu šire zajednice održavajući koncerte u ustanovama socijalne skrbi, ali i podržavajući razne humanitarne akcije.

 

Inspirativne kratke filmove o nagrađenim volonterima i organizacijama možete pogledati: ovdje.