Krčani Petrinjcima, za potrebe Pjevačkog društva Slavulj, donirali opremljeni kontejner

Tijekom subote, 08. svibnja 2021. godine, na Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Krk i tvrtke CMA CGM France te krčki obrtnici i poduzetnici, u Petrinji su predali zajedničku donaciju - opremljeni brodski kontejner, kako bi tamošnjem Hrvatskom pjevačkom društvu Slavulj privremeno osigurali krov nad glavom.

Naime, taj kontejner, koji je oplovio svijet, svoju je karijeru završio na najbolji mogući način, kao mini kulturni dom, tj. sastajalište najdugovječnijeg hrvatskog pjevačkog kolektiva. Mala je ovo utjeha naspram teško stradalom Kulturnom domu, ali uz osiguran nužni smještaj petrinjskim kulturnjacima, ova je gesta i poticaj ljudima da nastave sa svojim društvenim aktivnostima, jer one su temelj životnog duha Petrinje. Kontejner (dimenzija: 12,5 sa 2,5 metara), postavljen u Hanžekovu ulicu, posve je preuređen, tj. opremljen vratima, prozorima, termo fasadom, klima uređajem, sanitarnim čvorom, mini kuhinjom, električnim instalacijama i ostalom opremom, a sve u vrijednosti od 72.000,00 kn.

Donaciju je u ime Gradskog društva Crvenog križa Krk predala Marijana Jakominić, ravnateljica udruženja, a uz nju su bili nazočni i donatori: Jakov Karmelić, predstavnik pomorsko-špediterske tvrtke CMA CGM France, zatim Nedjeljko Pinezić, predstavnik krčkih obrtnika i poduzetnika te Vedran Kirinčić, glavni koordinator humanitarne akcije. Ključevi kontejnera uručeni su Maji Ostojić, zamjenici predsjednika Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj, ujedno i koordinatorici suradnje na relaciji Krk - Petrinja. Riječi zahvale svim dionicima ove akcije naposljetku je uputio i Darinko Dumbović gradonačelnik Petrinje.

– Iznimno mi je zadovoljstvo, kazala je Jakominić, što vam se mogu obratiti u ime Grada Krka, Gradskog društva Crvenog križa Krk, ali i brojnih Krčana - obrtnika, poduzetnika i ostalih pojedinaca, koji su, združivši snage, pridonijeli realizaciji ove vrijedne donacije. Naime, potaknuti nemilim događajem koji je krajem prošle godine pogodio Petrinju i Banovinu, a nastavno na zamolbu Hrvatskog pjevačkog zbora Slavulj iz Petrinje koji je u razornom potresu ostao bez svojeg sjedišta, grupa otočana - pravih entuzijasta, uz svesrdnu pomoć i podršku ponajprije Grada Krka, ali i tvrtke CMA CGM France, odlučila je preuzeti inicijativu i organizirati nabavu, kompletno opremanje i uređenje kontejnerskog prostora namijenjenog upravo Pjevačkom društvu Slavulj, a za koji se nadam da će postati adekvatnim privremenim domom njihovih članica i članova. Jer apelu da u ovim nezavidnim okolnostima pomognemo petrinjsku kulturu, odnosno najstariji pjevački kolektiv u Hrvatskoj koji u neprekinutom slijedu djeluje čak 157 godina, morali smo se odazvali, dodala je Jakominić. U ovom kontekstu, vrijedi istaknuti kako se baš danas, 08. svibnja, obilježava Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca kojim se odaje počast ne samo utemeljitelju tih dviju humanitarnih asocijacija nobelovcu Henryju Dunantu već i svima onima koji na bilo koji način pružaju podršku humanitarnom djelovanju, pa tako i provoditeljima svih humanitarnih inicijativa od kraja prošle godine prisutnih na području Petrinje. A nakon što se intenzivno radilo, ali i još uvijek radi na osiguravanju elementarnih uvjeta za život, polako na red dolazi i briga za očuvanju zajednice, s time da je briga o kulturi i kulturnom nasljeđu uopće, jedan, ali ipak vrijedan korak u realizaciji tog zahtjevnog procesa, zaključila je Jakominić.

U opremanju kontejnera sudjelovali su: Vedran Kirinčić, Nedjeljko Pinezić, Deni Jurešić, Mersud Kolubčić, Dean Kinkela, Edin Ibrahimović, Nermin Ibrahimović, Filip Depikolozvane, Milan Rošić, Valerij Jurešić, Emir Ibrahimović, Ingo Hartman, Omer Čanić, Sandi Beganović, Dino Ivanec, Goran Barović, Danijel Došen, Marin Markić, Marin Maglić, Dalibor Stojak, Trum i Toni Komadina, Alu Krk, Trgovina Krk i Senad Beganović, Adrian Štimac, Ivan Vučić, CMA CGM France i Jakov Karmelić, Klek Krk i Dominik Kirasić, Auto servis Brozić, Antonio Habek, Benjamin Mujkić, Damir Štefančić, Mihael Kralj, Vedran Bobovčan, Milohnić, Damir Husić, GPP Mikić - Hotel Malin, Roman Jakovac,PVC Mont i Đani Gržetić, Volsonis i Goran Stanić, Mario Grgurić, Foto Brujo i Ivica Brusić, Elektro Krk i Ivica Jurešić.

 

Fotografije su preuzete s portala: radio-banovina.hr.