Krčani na jubilarnom, 70. Herbstfestu u Rockenhausenu

Na tragu već uhodane međunarodne kulturne suradnje koja se, motivirana Sporazumom o bratimljenju i Poveljom prijateljstva, događa između grada Krka i njemačkog grada Rockenhausena, Krčani su upisali još jedno uspješno gostovanje u Rockenhausenu, i to sudjelovanjem u programu jubilarnog, 70. po redu Herbstfesta (Jesenjeg festivala).

Riječ je o popularnoj, višednevnoj manifestaciji koja se ove godine odigrala između 06. i 09. rujna, sjedinjujući, na raznim gradskim punktovima, mnoge kulturne, tradicijske, sportske, edukativne, sajmene i gastro sadržaje. Na poziv organizatora, Grada Rockenhausena, priliku da se ove godine predstave u slikovitom gradu na sjeveru Falačkog Poranja dobili su članovi Udruge Kreativni Krk, ali i nekolicina krčkih proizvođača.

Već prvog dana Herbstfesta naši su kreativci otvorili zanimljivu skupnu izložbu analogne crno-bijele fotografije pod nazivom Ulična fotografija na kojoj je svoje pomne kadrove s krčkih i riječkih ulica predstavilo osmero autora. Postav je to kojeg su otočani mogli razgledati u sklopu ovogodišnjeg festivala Prvomajski inkubator, a koji je nastao kao rezultat fotografskih radionica što ih je u Krku proveo mladi riječki fotograf Borut Brozović. A pored njegovih, izložbom su bili predstavljeni i najbolji radovi polaznika spomenute edukacije: Ane Drpić, Andree Staničić, Anice Žic, Ivane Bogunović, Karla Dekanića, Sabine Barbiš i Ivice Brusića. No likovni sadržaji nisu bili jedini, jer je po otvorenju izložbe uslijedio je izvrsno posjećen koncert krčko-riječkog funk kolektiva Grapevine Babies predvođenog Lukom Adžićem-Kapitanovićem. Energični funk rifovi, neobični ritmovi i harmonije te žestoke rock solaže, bili su tek dio arsenala predstavljenog zadovoljnoj njemačkoj publici. Ali ni to nije sve, s obzirom da je likovnjake i glazbenike, na prezentacijskom štandu, pratilo i predstavljanje krčkih proizvoda, i to maslinovog ulja Davida Mrakovčića, keramičkih predmeta Lucije Morić i rukotvorina od maslinovog drva Mirka Adžića-Kapitanovića.

Iz svega navedenog, ali i prethodno realiziranih programa poput nedavno priređene krčke izložbe konceptualne fotografije njemačkog autora Jörga Heiecka, možemo zaključiti kako je prijateljstvo Krka i Rockenhausena sve intenzivnije što znači da publika s obiju strana ove suradnje može očekivati još mnoge vrijedne sadržaje!