Kornić: Dan od Kuće kao posveta nasljeđu obitelji Frankopan

Dan od Kuće kojim Katedra Čakavskog sabora Kornić obilježava 12. godišnjicu osnutka Zavičajne etnografske zbirke Kornić (tzv. Etno kuće) održat će se u nedjelju, 18. kolovoza 2019. godine, a podršku ovom sada već tradicionalnom događanju dat će krčka Udruga Knezovi Krčki Frankopani i njihov Dramski studio Frankopan.

Program, u dvorištu Etno kuće, s početkom u 19.00 sati, započinje dječjom predstavom Težak život u srednjem vijeku, u izvedbi članica Dramskog studija Frankopan: Nadije Kosić (Laura), Sare Mrzljak (Zita), Mare Toić (Nikolina), Magdalene Mrakovčić (Monika), Dorotee Stojaković (Justina), Vite Purić (Marija), Jelene Dujmović (Karolina) i Katarine Mrakovčić (Petra). Riječ je o predstavi nastaloj pod kreativnim vodstvom redateljice Frane Marije Vranković, ujedno i autorice teksta, a koja je svoju premijeru doživjela nedavno, i to na ovogodišnjem Krčkom sajmu. Sama radnja inspirirana je Novelom od Stanca Marina Držića, donoseći zanimljivu priču o trgovkinji Lauri pridošloj na Lovrečevu prodati robu u doba kada je Krkom vladao upravo knez Nikola IV. Frankopan. Kako bijaše umorna ona odluči prespavati na jednom od krčkih trgova, a s njom se potom krenu poigravati četiri vragolanke - Justina, Zita, Nikolina i Monika. U priču zatim ulaze i tri dame - Karolina, Marija i Petra - koje pripremaju zabavu za 16. rođendan kneginje Katarine, povodom kojeg se na kraju predstave pleše srednjovjekovni ples Saltarello. Nastavno na takvu završnicu, u programu će uslijediti radionica srednjovjekovnih plesova u sklopu koje će polaznici, pored Saltarella, moći naučiti i ostale plesove poput Schiarazula marazula ili Branlea.

U svojoj završnici, Dan od Kuće, u 20.00 sati, donosi projekciju dokumentarnog filma Frankopani, redatelja  Bernardina Modrića, nastalog u produkciji Istra filma. Ovim polusatnim dokumentarcem predstavit će se najfabuloznija hrvatska plemićka obitelj, zajedno s njihovom bogatom baštinom - utvrdama, kaštelima, zadužbinama, crkvama i samostanima - koja je danas prepoznata kao iznimno važan dio nacionalne kulture i identiteta.

Prilozi: