Koncertom za pamćenje nastavljena suradnja Krka i Rockenhausena

Nastavno na kontinuiranu kulturnu suradnju koja se unazad nekoliko godina odvija na relaciji dvaju pobratimskih gradova - Krka i Rockenhausena, u režiji Udruge Kreativni Krk, 05. listopada 2018. godine, na Veloj placi, održan je zanimljiv koncertni program u izvedbi dvaju orkestara upravo iz spomenutog njemačkog grada.

Pod geslom Brass Meets Accordion tako su nastupili Gesangvereinskapelle Rockenhausen i Akkordeonorchester Keiper, a kao gosti u ovoj su im se jedinstvenoj prilici, u energičnom muziciranju, pridružili najprije Gradska glazba Krk, a potom i grupa Love Runners, koja, je na kraju, sve okupljene čak natjerala na ples. Zanimljivim je spomenuti kako se ovo koncertno događanje odvijalo u sklopu platforme susreta, druženja i razmjene Bolje vas našli, a koja se razvija u kontekstu projekta Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, najčešće, kao i u ovome slučaju, uz podršku timova proizašlih iz programskog pravca 27 susjedstava.

Podršku glazbenicima dali su i čelnici dvaju pobratimskih gradova, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić i gradonačelnik Rockenhausena Karl-Heinz Seebald koji je na poprište događanja stigao u društvu svog zamjenika Gerda Fuhrmanna, ali i pratnji zaista mnogobrojne delegacije koja je ovu priliku iskoristila za uživanje u još uvijek sunčanim danima.

Dragi prijatelji iz Rockenhausena i poštovani gradonačelniče Seebald - dobrodošli! Ova večer prekrasno je otpočela zajedničkim nastupom orkestara iz Krka i Rockenhausena što predstavlja rezultat jedne lijepe suradnje dvaju gradova koja traje već punih pet godina, i koja je, dosad, rezultirala čitavim nizom kulturnih aktivnosti. U našem druženju, prijateljstvu i suradnji razmjenjivali smo izložbe i ostale kulturne sadržaje, također naši su mladi boravili u Rockenhausenu posredstvom učeničke razmjene, a ondje smo u više navrata predstavili i naše autohtone proizvode… Sve nas to dovodi do ovog divnog koncerta, u kojem, večeras, imamo čast istinski uživati, istakao je gradonačelnik Vasilić.

Dragi prijatelji iz Krka i poštovani kolega Vasilić, veseli nas ovako iznimno gostoprimstvo, a zahvalni smo i na prilici u kojoj naša dva orkestra s više od 60 mladih glazbenika svoje umijeće mogu predstaviti krčkoj publici, ali po prvi put i zasvirati s krčkim glazbenim snagama. Upravo takvi oblici suradnje dobar su primjer onoga na čemu ustraje Europska unija, ilustrirajući ujedno i sve ono što u ovome trenutku stoji pred nama. Nakon različitih aktivnosti kojima su rezultirale naše razmjene, najviše nas raduje činjenica da smo u suradnju uspjeli uključiti i naše mlade, što znači da ovo prijateljstvo sigurno ima pozitivnu perspektivu, nadovezao se gradonačelnik Seebald.

Gesangvereinskapelle Rockenhausen i Akkordeonorchester Keiper svojim su zaista raznovrsnim repertoarom (Markus Götz, Jakob de Haan, Markus Götz, Kees Vlak, Kees Vlak, Lex Abel, Luigi di Ghisallo, Jacob de Haan, Alfred Bösendorfer, Norbert Gälle, Wilhelm August Jurek) i preciznom izvedbom publici priskrbili jednu ugodnu, ali u isto vrijeme i uzbudljivu večer. Neovisno o tome jesu li svirali glazbu inspiriranu Japanom, Amerikom ili Irskom, ili tek klasične marševe, svatko je u ovom gotovo dvosatnom (cross-over) performansu sigurno uspio pronaći svoju omiljenu melodiju.

Gesangvereinskapelle Rockenhausen osnovan je 1954. godine te se sa svojih 40 glazbenika, pod vodstvom maestra Heika Oppa, i brojnim koncertnim aktivnostima profilirao u važan dio kulturnog života,ne samo grada Rockenhausena, već i čitave regije. Njihov tradicionalni Proljetni koncert tako je postao neizostavnom stavkom u kalendaru tamošnjih gradskih kulturnih događanja.

Akkordeonorchester Keiper e.V. Rockenhausen osnovan je 1971. godine, a danas broji 25 glazbenika koji gdje god svirali publiku oduševe svojim virtuoznim izvedbama na harmonici. Kvaliteta ovog orkestra ogleda se i u tom što su neki od u njemu okupljenih glazbenika, pojedinačno ili u sklopu različitih ansambala, zabilježili zapažena sudjelovanja na mnogim nacionalnim i saveznim natjecateljskim smotrama. Orkestar danas vodi Jürgen Dorsch.

  • 1
  • -
  • 2