Kazališne poslastice brojnoj publici osigurale sadržajan početak vikenda

Dvije kazališne poslastice, najprije hit komedija Kakva ti je žena - takav ti je život, a potom i dječja predstava Avijonko se ženi, 21. i 22. veljače 2020. godine priređene u organizaciji krčkog Centra za kulturu, brojnoj su publici osigurale sadržajan početak vikenda.

Ovaj kazališni projekt poznat po geslu Vama glumimo tako je, nakon uspješno odrađenog siječnja, nastavljen hvaljenom autorskom predstavom Dragana Marinkovića Mace, a dan kasnije, u jutarnjem terminu, edukativnim dječjim mjuziklom Gradskog kazališta Scena Gorica.

Iako se predstava Kakva ti je žena, takav ti je život krenula izvoditi tek nedavno, ulaznice za premijere u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Sarajevu, pa čak i Beču bile su rasprodane u tren oka, a oduševljena publika u svakom od tih gradova tražila je kartu više, što je, naposljetku, pokazao i krčki primjer. U nepuna dva mjeseca igranja, Dragan Marinković Maca napunio je tridesetak dvorana, a predstavu je dosad pogledalo više od 40.000 ljubitelja urnebesnog humora. I krčkoj se publici tako pružila prilika da se prepusti priči o muško-ženskim odnosima i surovoj svakodnevnici s poučnom porukom o tome kako je smisao života upravo ljubav. Na sebi svojstven način, Maca je ovu gotovo dvosatnu predstavu postavio u formi priče o čovjeku koji se odmah nakon razvoda, i nakon što ga žena izbaci iz kuće, zaputi u kafić, gdje s njegovim stalnim posjetiteljima odluči podijeliti svoju životnu priču, pružajući pritom odgovore na mnoga pitanja o odnosu muškarca i žene.

Ciklus dječjih kazališnih programa, dan kasnije, nastavio je Avijonko se ženi, dječji mjuzikl koji prati potragu simpatičnog Avijonka Ftičeka za njegovom odabranicom. Putovanjem glavnog junaka okupljeni mališani uživali su u prilici da s jezične strane upoznaju različite krajeve Hrvatske iz kojih dolaze Avijonkove djevojke. Tako je Kravica Slavica iz Turopolja, Ribica Zlatkica iz Slavonije, Mačka iz Dalmacije, Duh Dušica iz Istre, dok je Helikopterica Ljubica Zagorka... Ovaj zabavan i pjevni kazališni komad demonstrirao je i svoj edukativni karakter. Naime, njegova je namjera kroz različita narječja i dijalekte te standardni književni jezik djecu upoznati s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovom baštinom. Također, kroz radnju su predstavljeni i običaji karakteristični za razne krajeve Hrvatske te se malene gledatelje upoznalo s našom tradicijom, a sve s ciljem osvješćivanja važnosti njezina očuvanja i poticanja poimanja različitosti kao vrijednosti. U predstavi autora Miljenka Muršića, čiju režiju potpisuje Frana Marija Vranković, svoje su glumačko umijeće pokazali Tena Pataky i Mirko Ilibašić, dok su scenografija i kostimografija djelo Marte Crnobrnje, a glazba Snježane Špehar i Damira Šimunovića.

Program se u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku nastavlja već 20. ožujka, s početkom u 20.00 sati, i to stand up nastupom Vlatka Štampara, s time da se ulaznice po cijeni od 40,00 kn, mogu kupiti u Galeriji Decumanus, u njezino redovno radno vrijeme (zasad između 10.00 i 13.00 sati). Osim toga, karte je moguće rezervirati mailom na kultura@gradkrk.net, telefonom na 051 220 041, odnosno kupiti na blagajni neposredno pred početak predstave. Nakon ožujka, ovogodišnji program manifestacije Vama glumimo nastavlja se u lipnju, i to komedijom Zov divljine Gradskog kazališta Scena Gorica (05. lipnja, u 21.00 sat) te dječjom predstavom Zamisli Teatra Tirena (06. lipnja, u 11.00 sati).