Jubilarni, 15. Dani smokava: Vrijedan doprinos prepoznatljivosti smokve; predstavljena monografija Smokva

Početak rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sve sadržajnije gastro manifestacije - Dana smokava - čiju organizaciju jubilarni, 15. Put potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, a kojoj su podršku, posebice tijekom ceremonije otvorenja, pružili knezovi Krčki Frankopani.

Kao i prethodnih godina, pored zanimljive, pa čak i egzotične gastro-ponude temeljene na toj finoj i zdravoj mediteranskoj voćki u čak 15 ugostiteljskih objekata iz Krka, Vrha, Milohnića i Glavotoka, ovo vrijedno događanje, svima koji su između 03. i 05. rujna posjetili grad otkrilo je i ostale sadržaje locirane uz šetnicu pred Velikim parkom. Tako su ljubitelji okrepljujućeg smokvina ploda dobili priliku svjedočiti kreativnoj vještini modeliranja i filcanja smokava te istinski uživati u trodnevnoj prodajnoj izložbi izvornih domaćih proizvoda - džemova, rakija, likera, sireva i ostalih slatko-slanih delicija - dopunjenih raznolikom paletom uz ovu priču vezanih suvenira, pa čak i eko-kozmetike, a kako bi krčka smokva kroz godine koje slijede postala prepoznatljiva poput pršuta, maslinovog ulja ili sira, 04. rujna, bio je priređen i edukativni segment manifestacije. Naime, dr. Željko Prgomet, inače vodeći stručnjak za smokvarstvo u Hrvatskoj i jedan od inicijatora ovog programa, svim zainteresiranim posjetiteljima, na svom je štandu pružao individualizirane konzultacije o uzgoju smokava, s time da je ondje bila organizirana i besplatna podjela smokvinih sadnica, koje su razdijeljene gotovo u mahu. Također, u vrtu Cocktail bara Volsonis, uz nezaobilazne Frankopane, organizirano je i predstavljanje monografije Smokva (Ficus carica L.), a čije redove uz dr. Željka Prgometa potpisuje i njegova kćer, dr. Iva Prgomet, mlada znanstvenica, ujedno i nastavljačica obiteljske tradicije stručnog bavljenja agronomijom. Autorski dvojac na početku ugodne ljetne i publicistici posvećene večeri okupljenima je predstavila Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka, uručivši prigodne darove (i zahvalnice) ne samo gostujućim autorima već i supružnicima Zec koji od samih početaka, dakle punih 15 godina, proizvodima iz vlastitog OPG-a prate ovu rujansku manifestaciju.

– Prije 2003. godine, kazao je Prgomet, pokojni kolega Milan Pogač i ja pokrenuli smo projekt nazvan Razvoj smokvarstva u Republici Hrvatskoj, a kojeg smo s ciljem da ga što uspješnije provedemo, popratili objavljivanjem prigodne knjižice. Otad pa sve do danas puno smo toga napravili po pitanju razvoja i popularizacije smokvarstva, pa čak u Rovinju, 2019. godine, organizirali i Međunarodni simpozij o smokvama. Iskustva proizašla iz svih tih godina predanog rada htjeli smo prenijeti u pisanu formu i ostaviti ih tako budućim generacijama iz čega je proizašla knjiga koju upravo predstavljamo. Njezino drugo izdanje objavljeno je još prošle godine, no zbog pandemijskih okolnosti nismo je imali prilike prezentirati, pa ispada da smo je čuvali baš za ovu svečanu prigodu - 15. godišnjicu krčkih Dana smokava. Ovo izdanje, istakao je Prgomet, u odnosu na prvo ima dvostruko više stranica, no bilo ih i puno više da smo u knjigu uvrstili rezultate svih naših istraživanja. Ovdje smo, dakle, pokušali napraviti jedan sažetak, obogaćen velikim brojem slika, grafova i tablica, koji će čitateljima različitih profila biti jednako zanimljiv i interesantan. Sadržaj knjige podijeljen je u 15 poglavlja ili cjelina, i to redim: Uvod, Botanička svojstva smokve, Sorte smokve, Razmnožavanje smokve, Zahtjevi smokve prema staništu, Podizanje novih nasada smokve, Tehnologija uzgoja smokve, Bolesti i štetnici smokve, Berba i čuvanje plodova, Troškovnik podizanja nasada smokve, Kalendar radova u smokviku, Budućnost smokvarstva - superintenzivni uzgoj u zatvorenom prostoru, Smokva u kulinarstvu, Smokva kao umjetničko nadahnuće i Literatura, s time da posljednje poglavlje može poslužiti kao vrijedan vodič agronomima i OPG-ovima kako bi se informirali o sortama, podizanju nasada, tržištu, problemima pri skladištenju smokava i sličnim temama. Knjigu je, što nam jako puno znači, recenzirao kolega Ibrahim Mujić napisavši kako monografija Smokva (Ficus carica L.) predstavlja značajan doprinos u kontekstu stručne literaturi u području koje pokriva, temeljeći se na suvremenim znanstvenim i stručnim dostignućima objavljenim u recentnoj i relevantnoj literaturi, naveo je naposljetku Prgomet.

Dane smokava danas možemo okarakterizirati kao jednu prezentnu manifestaciju koja će sigurno ostati trajno zabilježena u kalendaru gradskih događanja, i to prvih rujanskih dana, uvodeći nas tako, sasvim primjereno, u jesen. Upravo je dr. Željko Prgomet, prateći ovu manifestaciju od samih početaka, bio taj koji je Krčane znao snažno motivirati, bivajući svih ovih godina na raspolaganju proizvođačima kako ne bi odustali, odnosno kako bi ustrajali u svojem plemenitom naumu. Takva podrška sigurno je, pored ostalih čimbenika, dovela do toga da se danas možemo pohvaliti lijepim i maštovitim proizvodima koji brzo i uspješno pronalaze put do potrošača, i koji, vidimo, najavljuju lijepu budućnost smokvarstva kao poljoprivredne grane koja trenutno ima uzlaznu putanju, ali koja ipak iščekuje svoju renesansu. Grad Krk, grad je povijesti i kulture, a kultura se ne može graditi bez kulture stola, i zato je izuzetno važno da se i gastronomija snažno i kvalitetno promovira kroz ovakva događanja kako bi, s jedne strane educirali turiste i potrošače, a s druge pomogli proizvođačima da se usmjere prema proizvodima koji su danas traženi, i koji predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Upravo je potonje uspješno demonstrirala i ponuda na krčkim štandovima koja je sezala od svježe ili tradicionalne suhe smokve, pa sve do palete različitih, na njoj baziranih proizvoda, uključujući smokvenjake, džemove, rakije, likere ili pak kozmetiku, sa zadaćom da se zadovolji i onog najizbirljivijeg kupca.

U ovogodišnjim, 15. Danima smokava sudjelovanje je, kao što je prethodno spomenuto, zabilježilo čak petnaest ugostiteljskih objekata (Restoran Harbour, Restoran Karaka, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala vrata, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest i Konoba Pod Prevolt) koji su, od 27. kolovoza do 15. rujna, posjetitelje znali iznenaditi brojnim jelima baziranim na zdravome smokvinom plodu poput tradicionalnih krčkih šurlica sljubljenih s umakom od kozica i smokava, pečenih smokava s pršutom i sirom na posteljici od rukole, njoka sa škampima u umaku od smokava ili ribljih fileta s marelicama i suhim smokvama u prošeku. Za one posebno gladne mogao se naći i biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava, porchetta sa začinskim biljem i smokvama, ali i različite varijacije na temu pizze sa smokvama, dok su sladokusci zasigurno uživali u krostati s domaćim džemom od smokava, palačinkama u šatou od smokava, kremi od mascarponea sa smokvama i brojnim drugim delicijama...

Podsjetimo kako je svoj prilog ovogodišnjoj manifestaciji dao i mladi chef Deni Srdoč priredivši, 30. kolovoza, u restoranu Marina Blue, krčkog Hotela Marina, jedinstveni gastro-event s jelima inspiriranim upravo gastronomskom ljepotom i posebnošću smokve. Uz fantastičan meni, zahvaljujući nedavno osnovanoj Udruzi Vina Kvarnera, degustirala su se i najfinija kvarnerska vina, s time da je njihova prezentacija bila povjerena Žarku Stilinu Belcu.

Autori fotografija: Borut Brozović i Igor Gržetić.

  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3