Naselje Salatići uskoro dobiva novo, bogato opremljeno, dječje igralište

U proljeće ove godine, uz suglasnost Mjesnog odbora Vrh, a nastavno na inicijativu stanovnika Salatića, Grad Krk naručio je izradu projektnog rješenja za novo dječje igralište u naselju Salatići.

Nakon susreta voditelja Odsjeka za gospodarstvo Igora Hrasta i članova Mjesnog odbora Vrh, najprije je određena lokacija, zatim definiran budžet, ali i postavljen projektni zadatak temeljem kojeg bi novo igralište trebalo zadovoljiti potrebe djece različitih dobnih skupina, a po svojoj koncepciji postati jedno od najljepših koja se mogu pronaći u naseljima Grada Krka.

Sam projekt izradio je Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Eda Hera u suradnji s djelatnicima Odsjeka za gospodarstvo, dok je posao uređenja i ugradnje dječjih igrala, nakon provedenog postupka nabave, dobila tvrtka Tome d.o.o. iz Omišlja, kojoj je bilo povjereno i opremanje sportske dvorane Osnovne škole Fran Krsto Frankopan.

Na lokaciji budućeg igrališta, što je razvidno iz priložene fotografske dokumentacije, mogu se uočiti boćalište, zapuštena dječja igrala i klupa u zaraslom okolišu ograđenom visokom hrđavom ogradom, pritom vapeći za osvježenjem.

Projektno rješenje novog igrališta tako podrazumijeva uređenje partera na solidnih 260 kvadrata duž kojeg će se ugraditi šest igrala sa sigurnosnim (EPDM) gumenim zonama, obične klupe i piknik klupe, koševi za otpad, nova ograda te po površini rasporediti riječni oblutak granulacije od 4 - 8 milimetara, dok će se u znak poštivanja tradicije sačuvati i obnoviti postojeće boćalište zajedno sa skladištem za boćarsku opremu. Dotrajale će se sprave, klupa i ograda ukloniti. Također, na ulazu u igralište montirat će se nova ograda s vratima kako bi se onemogućilo istrčavanje djece na obližnju prometnicu.

 

 

Od igrala izabrana je jedna veća kombinirana sprava na kojoj se istovremeno može igrati 30-ak mališana, a koja se sastoji od dva tobogana različitih visina, takozvane vatrogasne šipke, penjalice, stijene za penjanje, dvije kućice s platformama za stajanje, tunela za provlačenje i mostića od užadi. Sprava pridonosi fizičkom razvoju djece, potičući specifične fizičke aktivnosti i razvijajući balans. Ostala igrala podrazumijevaju dvije njihalice na oprugama, spravu za naskok koja pridonosi razvoju koordinacije i spretnosti te dvostruku ljuljačku i klackalicu.

Nakon što projekt zaživi, željno se očekuju reakcije lokalnog stanovništva, uz napomenu kako se Mjesni odbor Vrh založio da igralište bude bogato opremljeno, a igrala kvalitetna, trajna i sačinjena od vrhunskih materijala otpornih na lokalne meteorološke uvjete.

Ovom se investicijom priželjkuje i nova slika svakodnevice u kojoj su na istom prostoru okupljeni oni najmlađi okupirani igralima i oni nešto stariji okupirani boćanjem, što podrazumijeva povratak igri koja se u ne tako dalekoj prošlosti, u manjim mjestima, smatrala jednom od primarnih društvenih aktivnosti.