Izvrsnom turističkom ostvarenju kojim je rezultirao produženi prvomajski vikend sigurno su pridonijeli i programski sadržaji, prije svega Camino Krk Story

Ovogodišnji travanj na otoku Krku obilježen je Camino Krk Story vikend programima koji su ovog puta obuhvatili sljedeće Camino dionice: Čižići - Vrbnik, zatim Vrbnik - Baška te Baška - Punat - Kornić - Krk. Programi su ondje odrađeni: 22. i 23. te 29. i 30. travnja.

Prvi je vikend započeo trasom dugom 21,6 kilometara. Stručno vodstvo prijavljene šetače tako je provelo rutom od Čižića, preko Solina te šumovitom unutrašnjošću otoka do Dobrinja i arhitekturom prepoznatljive romaničke crkvice sv. Vida Dobrinjskog, sa završnicom u slikovitom Vrbniku. Idućeg se dana šetalo na relaciji dugoj 23,3 kilometra, u smjeru Baške, i to presijecanjem Vrbničkog polja čije parcele više od stotinu godina čuvaju pravi vinogradarski dragulj. Uslijedio je potom izvor Vele rike, neobična kamena golet Mjesečevog platoa te šetnica Put ka Mjesecu koja je okupljene odvela u samo središte Baške.

 

 

Drugi je vikend bio rezerviran za posljednje poglavlje krčke Camino rute, dugo 21,4 kilometra, sa startom u Baški. Prateći Bašćansku stazu glagoljice do Jurandvora i romaničkog kompleksa opatije sv. Lucije, šetnja je nastavljena u smjeru zapada i naselja Batomalj, a daljnji uspon prema jugozapadnoj visoravni obilježio je lokalitet mrgara Lipica, ali i goletni put prema Obzovi i Velom vrhu. Po dolasku u Punat, svi sudionici razgledali su Interpretacijski centar maslinarstva. Završni dio programa donio je i obilazak Košljuna zaštićenog kao posebni rezervat šumske vegetacije. Ovaj otočić franjevaca koji se smjestio usred Puntarske drage, poprište je brojnih kulturnih događanja, a pored bogato opremljene crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, samostanski kompleks čine i četiri muzejske zbirke te knjižnica s više od 30.000 naslova. Vođena tura potom je nastavljena prema Dunatu i Korniću, gdje Camino Krk, uz preuzimanje posljednjeg pečata, završava u okrilju župne crkve sv. Jakova apostola. Međutim, kako je proljetnim izdanjem ovogodišnje manifestacije Camino Krk Story bila uključena i dodatna trasa na relaciji Kornić - Krk, pješačenje je konačno završeno u gradu Krku, i to posjetom Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka i Frankopanskom kaštelu. Naposljetku, svim hodočasnicima, sasvim zasluženo, uručene su Compostele.

 

 

Camino Krk Story, s ciljem promocije i popularizacije Camino Krk rute, organizirala je Turistička zajednica Grada Krka, u suradnji s ostalim otočnim turističkim zajednicama te uz potporu Turističke zajednice Kvarnera. Sve informacije i zanimljivosti vezane uz Camino Krk mogu se dobiti na Camino Krk Instagram i Facebook profilima, a putem navedenih društvenih mreža možete podijeliti vaše fotografije i doživljaje, koristeći oznake: #caminokrk i #caminokrkstory.

Osim te manifestacije, Turistička zajednica Grada Krka proteklog je vikenda, 29. travnja, organizirala i tematsku interpretacijsku šetnju krčkom starogradskom jezgrom pod motom Od krša do zlata, a koja, također, predstavlja sadržaj koji, sada već kontinuirano, izaziva značajan interes krčkih gostiju.

Oba programa, osim popularizacije aktivnog odmora, donijela su i prezentaciju naše bogate kulturne i prirodne baštine, a sigurno su pridonijela i izvrsnom turističkom ostvarenju koje je obilježilo prijelaz iz travnja u svibanj.

Prema tome, u razdoblju od 28. travnja - 01. svibnja na području Grada Krka ukupno je ostvareno 3.500 dolazaka što je za 47 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem te za čak 71 posto više u odnosu na 2019. godinu. Tijekom produženog prvomajskog vikenda tako je ostvareno 13.963 noćenja što je za 34 posto više nego li prošle te za 69 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine. Najviše noćenja ostvareno je u kampovima (9.313), zatim u objektima u domaćinstvu i na obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima (2.393) te u hotelima (1.649), a što se strukture tiče, na našem su području većinom boravili Slovenci (1.227), Poljaci (499), Nijemci (366), Austrijanci (304) i domaći gosti (369), ali i turisti iz Nizozemske, Mađarske i Italije.

Fotografije: Turistička zajednica Grada Krka/Luka Tabako i Borut Brozović.

  • 1
  • -
  • 2