Izložbom Što djeca rade u Smokviku 7? predstavljene aktivnosti krčkih mališana motivirane smokvom

U prepunoj auli matične kuće Dječjeg vrtića Katarina Frankopan, 05. listopada 2022. godine otvorena je prigodna izložba inspirirana smokvom i smokvarstvom pod nazivom Što djeca rade u Smokviku 7?, a njezin je sadržaj rezultat mnogobrojnih aktivnosti krčkih mališana fokusiranih na to za otočnu kulturu i gastronomiju iznimno vrijedno stablo.

Inicijatorica izložbe i njezina idejna nositeljica je odgojiteljica Jasminka Gršković koja je aktivnostima s djecom i njihovim dokumentiranjem, doprinijela svemu onome čemu je ova odgojno-obrazovna ustanova inače posvećena. Izložba, također, svjedoči kako je dijete u centru svakog pedagoškog djelovanja, s ciljem da mu se pomogne u napredovanju te otkrivanju i razvijanju svih potencijala, istovremeno uvažavajući kulturni identitet podneblja same ustanove.

Otvorenje izložbe moderirale su upravo odgojiteljica Jasminka Gršković i pedagoginja Renata Klepac, a u programu je nastupila vrtićka dramska družina izvevši lutkarsku predstavu Tikvići, dok je odgojiteljica Lucija Kosić Palić s mališanima otpjevala pjesmu Zdrava hrana. Program su, također, podržali krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić i kustosica Muzeja Grada Rijeke Ema Makarun koja je pripomogla u definiranju postava, pritom s djecom porazgovaravši o svojim profesionalnim iskustvima, zadaćama muzeja i uzbuđenju prilikom kreiranja različitih izložbenih projekata.

– Izložba Što rade djeca u Smokviku 7?, istakla je Gršković, nastala je na poticaj Turističke zajednice Grada Krka, s obzirom na njihov prošlogodišnji poziv da se s mališanima priključimo programu rujanske manifestacije Dani smokava. Tako je krenula serija različitih aktivnosti koje su uključivale birigu o stablu smokve u vrtićkom vrtu, preradu smokvinog ploda te pripremu domaćeg pekmeza, pralina i sokova, zatim crtanje, slikanje, filcanje, modeliranje i druge oblike likovnog stvaralaštva na temu smokve te, naposljetku, posjet smokviku i sušari smokava u vlasništvu lokalnog OPG-a Zec. Svi ti poduhvati rezultirali su mnoštvom kreacija i fotografija koje se predstavljaju ovom zanimljivom i sveobuhvatnom izložbom, i to s ciljem da se djecu nauči da jedu lokalno, sezonsko voće koje raste diljem otoka i posve je ekološko. Iako je smokva dosad bila poprilično zanemarena ovim cjelogodišnjim projektom uspjeli smo demonstrirati kako se ona itekako uklapa u danas prisutnu svijest o zdravoj prehrani. Ovom prilikom, zaključila je Gršković, zahvalila bih se roditeljima koji su, također, bili angažirani oko pripreme izložbe te suradnicama Emi Makarun, Nadiji Dunato Pejnović i Ivi Radošević, ali i partnerima Turističkoj zajednici Grada Krka i Etno kući Kornić.

Izložba Što djeca rade u Smokviku 7? svim zainteresiranim posjetiteljima bit će na raspolaganju sve do 14. listopada, s time da će se postav moći razgledati svakim radnim danom od 07.00 do 08.30 te od 14.30 do 16.30 sati ili nakon sredine listopada, uz prethodnu najavu voditeljici i pedagoginji Matičnog vrtića Krk Renati Klepac, telefonom na 099 23 93 907.