Istraživačka grupa OŠ Fran Krsto Frankopan vratila se sa šestog istraživačkog putovanja - posjetili su Svjetsku izložbu minerala i fosila, slap Gollinger i rudnik soli Altaussee

U Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan - Matičnoj školi Krk već niz godina djeluje Istraživačka grupa. Ona okuplja znatiželjnu djecu koja vole postavljati pitanja i promišljati o svijetu oko sebe, koja na stvari gledaju iz različitih perspektiva. Upoznaju se sa znanstvenim metodama i velikim istraživačima svijeta. Zanimaju ih teme iz različitih područja ljudskog znanja: geologije, paleontologije, evolucije, genetike, astronomije, ekologije, neurologije, biologije…

Stečena znanja i interese svake godine obnavljaju i proširuju. Odlaze na istraživačka putovanja, provode ekološke akcije, priređuju izložbe, uređuju istraživačke radio-emisije, a svake godine njihov broj raste tako da se ove popeo na čak 85 članova, i to u rasponu od drugog do šestog razreda.

Najstariji članovi Istraživačke grupe, učenici šestih razreda sa svojom voditeljicom i učiteljicom Karmelom Vajdoher Žilić, odlučili su posjetiti Svjetsku izložbu minerala i fosila, koja se svake jeseni priređuje u njemačkom gradu Münchenu. Na nju dolaze izlagači sa svih strana svijeta te pokazuju i prodaju izloške svih postojećih minerala i fosila.

Krčki školarci na put su krenuli u noći 01. listopada, da bi ujutro, u 09.00 sati, stigli na Izložbu. Šest sati su razgledavali izloške, prepoznavali fosile iz različitih geoloških razdoblja, proširivali svoje znanje iz paleontologije i geologije te upijali i učili o razvoju života na Zemlji. Razgledavajući fosile i minerale, prema vlastitim preferencijama birali su i kupovali prve uzorke za vlastite paleontološke i mineraloške zbirke. Iznenadila ih je brojnost raznih vrsta fosiliziranih trilobita, amonita, zuba megalodona i mamuta te cjelovitih fosila mososaura i raznih dinosaura. Posebice ih je oduševio fosil anomalocarisa, životinje iz razdoblja kambrija star oko 500 milijuna godina o kojem su učili još u prvom razredu. Bili su ponosni što ga je učiteljica Karmela odmah prepoznala, iako je fosil bio samo djelomično sačuvan, a što je oduševilo izlagača te je pozvao kolege s okolnih štandova da vide osobu koja ga je prepoznala jer dotad to nije nikome uspjelo. Raspitivali su se čime se bavi i odakle je. Mnogi izlagači bili su iznenađeni što hrvatski dvanaestogodišnjaci već znaju mnoge pojedinosti iz paleontologije. Osim fosila, mladim istraživačima najzanimljivije su bile geode što je bio najtraženiji izložak. Geode su pravilne ili nepravilne šupljine u eruptivnim stijenama u kojima se izlučuje i kristalizira mineralna tvar.

 

 

Grupa najmlađih krčkih istraživača sljedećeg je dana posjetila 75 metara visok slap Gollinger koji spada među najljepše austrijske slapove, ali i atraktivni rudnik soli Altaussee u kojem se sol kontinuirano vadi već sedam tisuća godina. Saznali su, pritom, na koje se načine danas vadi sol (suhi i mokri način) te kako je sol dospjela u planinu. Duboko pod zemljom vidjeli su rudarsku kapelu, spuštali se niz dva rudarska tobogana te na podzemnom jezeru slušali koncert klasične glazbe uz svjetlosne efekte. Saznali su kako su nacisti tijekom Drugog svjetskog rata u njemu čuvali dragocjenosti i umjetnine opljačkane iz cijele Europe te da su prije kapitulacije htjeli bombama zatrpati ulaz, što su onemogućili austrijski rudari. 

Učenici su svojim kućama pristigli oduševljeni i obogaćeni novim spoznajama, planirajući odmah ponoviti putovanje već naredne godine.