Istarska ljestvica deset godina na popisu svjetske nematerijalne baštine

Uoči desete obljetnice upisa Istarske ljestvice na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina primio je predstavnike Udruge sopaca otoka Krka, a sopci Ivan i Slavko Kosić zasopli su na početku susreta - mantinjadu.

Riječ je o arhaičnom i jedinstvenom obliku dvoglasja koje ne spada u temperiranu glazbu kakva se danas izvodi i sluša, a o njegovoj ranjivosti i ugroženosti svjedoči činjenica kako se do danas održalo jedino u Istri, Hrvatskom primorju (Novi Vinodolski) i na otocima Krku i Cresu, dok je nekada bilo puno rasprostranjenije, posebice u riječkom zaleđu, Kastavštini, Viškovu, odnosno u Matetićevom kraju.

Ovom prijemu prisustvovali su i ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja, zamjenik gradonačelnika Grada Krka Čedomir Miler, počasna predsjednica Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije Jadranka Čubrić, konzervator Željko Bistrović te predstavnici Kulturno-umjetničkog društva Ivan Fonović Zlatela iz Kršana u Istri. Uzvanici su ovom prigodom odali posebnu počast i nedavno preminulom melografu, glazbenom pedagogu i dugogodišnjem tajniku Udruge sopaca otoka Krka Ivanu Pavačiću.

Članovi Udruge sopaca otoka Krka, točnije tri odrasla i dva mlada sopačka para, upravo 30. rujna 2019. godine, u jutarnjim su satima kod naplatnih kućica na Krčkom mostu desetominutnim nastupom tj. izvedbom svečane mantinjade nastavili s podsjećanjem javnosti na ovaj značajan jubilej. Djevojke u narodnim nošnjama pritom su dijelile letke s podatcima o Istarskoj ljestvici, a poslovnica Hrvatske pošte u gradu Krku, zahvaljujući inicijativi Filatelističkog društva Krk, u promet je pustila prigodnu omotnicu i pečat. Istog dana, u popodnevnim satima, slična akcija, u izvedbi članova KUD-a Ivan Fonović Zlatela priređena je i kod Tunela Učka na Istarskoj strani.

Podsjetimo, UNESCO je 2009. godine sviranje i pjevanje u sustavu dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, popularno nazvano Istarska ljestvica, uvrstio na prestižnu listu nematerijalne kulturne baštine i time dao doprinos očuvanju i valorizaciji našeg tradicijskog glazbenog nasljeđa. Dvoglasje tijesnih intervala kompleksan je stil folklorne glazbe koja se temelji na netemperiranom dvoglasju specifično ugođenih tonskih odnosa te karakterističnoj boji tona. Tipični instrumenti kojima se izvodi ova glazba su sopile ili roženice koje se uvijek sviraju u paru.