Hrvatski Caritas: Potres u Turskoj i Siriji - pomognite pozivom na broj 060 90 10

U okrugu Pazarcık u Kahramanmaraşu u jugoistočnoj Turskoj, 06. veljače 2023. godine, u 04.17 sati ujutro, dogodio se snažan potres magnitude 7.9 prouzročivši velika razaranja i ljudske žrtve, s time da su najrazornije pogođeni dijelovi Turske: Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman i Malatya.

Zračne luke i glavne ceste u jugoistočnom području Anadolije su zatvorene, a većina bolnica neupotrebljiva. Škole i javni prostori zatvoreni su u čitavoj zemlji. U okviru Turskog plana za odgovor na katastrofe proglašena je četvrta razina uzbune, a okupili su se i članovi turske Uprave za katastrofe i hitne slučajeve (AFAD). U 13.34 sati, Orhan Tatar, generalni direktor AFAD-a, objavio je kako je došlo i do drugog potresa magnitude 7,6 u okrugu Elbistan, pokrajina Kahramanmaraş.

Regija Biskupije Anadolija snažno je pogođena potresom. Katedrala u Iskenderunu potpuno je uništena, a Caritasovi uredi i prostori teško su oštećeni. Sirska i pravoslavna crkva u Iskenderunu također su srušene. Caritas Anadolija, u koordinaciji s vlastima, okuplja izbjeglice na sigurnim i otvorenim prostorima te pokušava podijeliti nužne tople obroke i odjeću. Biskupije Izmira i Istanbula prikupljaju materijale za slanje pomoći u Anadoliju. Turski Caritas, posredstvom biskupijskih ureda Anadolije, priprema žurnu početnu procjenu potreba na temelju informacija lokalnih vlasti, partnerskih nevladinih organizacija i kontakata na terenu. Također, u kontaktu je s timom za žurne situacije Caritasa Europa i Caritasa Internationalis koji će Konfederaciju obavještavati o daljnjem razvoju događaja.

Potres je izazvao velika razaranja i u sjeverozapadnoj Siriji. Sirijski Caritas priprema brzu i proaktivnu procjenu situacije u odgovoru s lokalnim uredima. U Alepu su potrebni artikli za pomoć i skloništa za građane čije su kuće urušene. U 27 škola i dvorana nalazi se 5.000 izbjeglica, a radi se i na uspostavi nužnog smještaja za stanovnike potresom pogođenog područja.

Hrvatski Caritas koordinirat će s Caritasom Europa i Caritasom Internationalis aktivnosti usmjeravanja prikupljene novčane pomoći u Tursku i Siriju, a zajedno s mrežom nad/biskupijskih Caritasa u Republici Hrvatskoj provodi humanitarnu akciju putem donacijskog telefona: 060 90 10 (0,83 eura po pozivu, PDV uključen).