Hit-komedija Casabianca Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace gostuje u Bajčićima

Hit-komedija Casabianca Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace u organizaciji Mjesnog odbora Poljica, kao uvod u proslavu blagdana sv. Kuzme i Damjana (Kuzmanje), održat će se u novouređenom Društvenom domu Bajčići u Bajčićima, i to u petak, 23. rujna 2022. godine, s početkom u 19.30 sat. Ulaz je slobodan!

Predstavu Casabianca napisali su i izvode Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, dobro poznat voditeljski dvojac. Riječ je o komediji na čakavskom dijalektu koja prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, upoznali su se u popularnoj trejsduji. Ona je bila mlada i poduzetna, a on neiskusan i nagovorljiv. Skupa su pogledali film Casablanca i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je došao brak, pa djeca. Komunizam, pa kapitalizam. Partija, pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali, ali ne bez problema...

 

 

Kako kažu njezini autori, predstava progovara o životnim izazovima u kojima se svi mogu prepoznati. Đurđa i Franko prisjećaju nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali na Ponte Rossu, vozili stojadine, na parne i neparne datume, i čekali u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju prekrivenim vjerom. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali novo normalno. Mada se zapravo na našim prostorima novo normalno događa svakih par desetljeća, a predstava Casabianca upravo na primjeru jednog bračnog para, različita karaktera i pogleda na život, progovara o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene mjere.