Gradu Krku šestu godinu za redom petica u analizi transparentnosti lokalnih proračuna

Institut za javne financije ponovo je analizirao i ocijenio transparentnost svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, i ovog puta uz objavu rezultata izvješća na interaktivnoj karti koja prikazuje stanje u svakoj jedinici lokalne samouprave s ciljem poticanja odgovornijeg, kvalitetnijeg, učinkovitijeg i pravednijeg prikupljanja i trošenja javnog novca.

Ovo istraživanje, vođeno između studenog 2022. i travnja 2023. godine, temeljeno je na mjerenju brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama županija, gradova i općina, i to redom: izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedloga proračuna za 2023., izglasanog proračuna za 2023. te proračunskog vodiča za građane za 2023. godinu. U obzir su, stoga, uzeti isključivo oni dokumenti koji su bili javno dostupni u navedenom razdoblju, odnosno na dan pretraživanja, ali ne i oni naknadno objavljeni, a konačnim izračunom, vodeći se brojem promatranih proračunskih dokumenata, razina proračunske transparentnosti mogla se mjeriti na skali od nula do pet.

Temeljem objavljenih rezultata, do kojih je najjednostavnije doći putem korištenja interaktivne karte, Gradu Krku, već šestu godinu za redom, dodijeljena je maksimalna ocjena - petica, s obzirom na sve, u vrijeme pregledavanja gradskih internetskih stranica, objavljene ključne proračunske dokumente. Razmotrimo li rezultate na otočnoj razini vidjet ćemo da su istu ocjenu, u skladu s pravilima istraživanja, zaslužile općine Omišalj, Punat, Baška, Malinska-Dubašnica i Dobrinj dok je četvorka dodijeljena općini Vrbnik.

Na nacionalnoj razini, prosječna ocjena proračunske transparentnosti županija iznosi 4,95, gradova 4,83, a općina 4,55. Za usporedbu, u prethodnom ciklusu sve su županije objavile svih pet traženih dokumenata, gradovi su imali prosjek 4,73, a općine 4,36. Dakle, samo je kod županija u ovom ciklusu istraživanja, u odnosu na prethodni, primjećujemo blago pogoršanje razine prosječne proračunske transparentnosti.

Transparentni proračuni građanima omogućavaju da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnošću se poboljšava komunikacija građana s lokalnim vlastima i povećava njihovo povjerenje u lokalne vlasti.

Podsjetimo da je, s ciljem još više razine transparentnosti, Grad Krk, putem svojih internetskih stranica, omogućio korištenje aplikacije Transparentnih rashoda Proračuna Grada Krka, s ciljem da se javnosti na uvid pruži svaka pojedinačna transakcija iz gradskog Proračuna.