Gradu Krku četvrtu godinu za redom petica u analizi transparentnosti lokalnih proračuna

Institut za javne financije ponovo je analizirao i ocijenio transparentnost svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, i ovog puta uz objavu rezultata izvješća na interaktivnoj karti koja prikazuje stanje u svakoj jedinici lokalne samouprave s ciljem poticanja odgovornijeg, kvalitetnijeg, učinkovitijeg i pravednijeg prikupljanja i trošenja javnog novca.

Ovo istraživanje, vođeno između studenog 2020. i travnja 2021. godine, temeljeno je na mjerenju brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, i to redom: izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2019., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020., prijedloga proračuna za 2021., izglasanog proračuna za 2021. te proračunskog vodiča za građane za 2021. godinu. U obzir su stoga uzeti isključivo oni dokumenti koji su bili javno dostupni u navedenom razdoblju, odnosno na dan pretraživanja, ali ne i oni naknadno objavljeni, a konačnim izračunom, vodeći se brojem promatranih proračunskih dokumenata, razina proračunske transparentnosti mogla se mjeriti na skali od nula do pet.

Temeljem objavljenih rezultata, do kojih je najednostavnije doći putem korištenja interaktivne karte, Gradu Krku, već četvrtu godinu za redom, dodijeljena je maksimalna ocjena - petica, s obzirom na sve, u vrijeme pregledavanja gradskih mrežnih stranica, objavljene ključne proračunske dokumente. Razmotrimo li rezultate na otočnoj razini vidjet ćemo da su istu ocjenu, u skladu s pravilima istraživanja, zaslužile općine Omišalj, Dobrinj, Punat i Baška, dok je četvorka dodijeljena općinama Malinska-Dubašnica i Vrbnik.

Na nacionalnoj razini, prosječna ocjena proračunske transparentnosti županija iznosi 5,0, gradova 4,7, a općina 4,4, što znači da i u narednom istraživačkom ciklusu, unatoč sve boljoj ukupnoj slici, još uvijek ima prostora za napredak.

Transparentni proračuni građanima omogućavaju da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnošću se poboljšava komunikacija grđana s lokalnim vlastima i povećava njihovo povjerenje u lokalne vlasti.

Podsjetimo da je, s ciljem još više razine transparentnosti, Grad Krk u travnju ove godine, putem svojih mrežnih stranica, omogućio korištenje aplikacije Transparentnih rashoda Proračuna Grada Krka, s ciljem da se javnosti na uvid pruži svaka pojedinačna transakcija iz gradskog Proračuna.