Gradu Krku četiri Hotspot lokacije

Prateći trendove na međunarodnom turističkom tržištu i zahtjeve suvremenih turista, Ministarstvo turizma ove je godine po prvi put raspisalo natječaj za program Hotspot Croatia. 

Riječ je o programu poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama kojem je cilj, između ostalog, ojačati promociju hrvatskih odredišta i privući nove goste, a time i utjecati na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma. Putem ovog programa Ministarstvo turizma će u kvarnerske destinacije uložito oko 215.000,00 kn.
Na natječaj za program Hotspot Croatia, na koji su svoje projekte mogle prijaviti lokalne i regionalne samouprave, pristiglo je ukupno 111 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 75, temeljem kojih će biti uspostavljeno najmanje 269 pristupnih točaka na području čitave Hrvatske. Ministarstvo će tako kroz program, za kojeg je ukupno izdvojeno 1,5 milijuna kuna, sufinancirati u iznosu do 50 posto uspostavu hotspot lokacija, odnosno pristupnih točaka bežičnog besplatnog interneta na turistički najfrekventnijim područjima poput glavnih gradskih trgova, šetališta, zatim na lokacijama u blizini autobusnih i željezničkih kolodvora, trajektnih i nautičkih luka te javnih plaža. 
Za Kvarner to znači 35 točaka besplatnog bežičnog interneta. Grad Mali Lošinj će za izvedbu bežičnog HotSpot sustava za područje središta grada i pet hotspot točaka dobiti 30.000 kuna, kao i Grad Opatija za projet Opatija free access, te Općine Omišalj i Njivice. Pet točaka s 30.000 kuna sufinancirat će se i u okviru projekta Free Wi-Fi City Općine Punat. U gradu Krku će se pak s 24.000 kuna sufinancirati četiri hotspot točke, u Cresu s 18.000 kuna njih tri. Općina Lovran za Lovran free access može računati na 12.000 kuna, Općina Dobrinj na 11.000 kuna, Grad Rijeka na 20.000 kuna, Općina Vrbnik za Hotspot Croatia - Vrbnik 2013. na 5.700 kuna, Općina Matulji za Matulji Free Wireless na 6.000 kuna, isto kao i Općine Viškovo i Jelenje, dok će Općina Skrad dobiti 4.650 kuna. 
Odabrane lokacije bit će označene posebnim grafičkim znakom, a svi detalji o lokacijama bit će objavljeni na web stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Ministarstva turizma. Na taj način će se domaći i strani turisti u bilo koje vrijeme moći informirati o lokacijama na kojima je moguće pristupiti besplatnom internetu tijekom svog boravka u Hrvatskoj.