Gradsko društvo Crvenog križa Krk provelo program Prva minuta je najvažnija

Gradsko društvo Crvenog križa Krk u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir krajem studenog ove godine provelo je hvalevrijedan program naziva Prva minuta je najvažnija. Riječ je o edukaciji koja se temelji na prepoznavanju potrebe za pružanjem pomoći osobama koje se nalaze u životnoj opasnosti zbog iznenadnog zastoja srca, a koju je odslušao stotinjak krčkih srednjoškolaca - polaznika drugih razreda različitih razrednih odjeljenja.

Proces educiranja bio je povjeren dr. med. Nikolini Končarević, a isti je proveden u sklopu četiri susljedno organizirane radionice što ih je činio: uvod, gledanje osmominutnog edukativnog filma i praktični rad tijekom kojeg su polaznici edukacije, uz praktičnu poduku pravilne kardio-pulmonalne reanimacije, uvježbavali pozivanje hitne medicinske pomoći te postavljanje onesviještene osobe u stabilan bočni položaj.

Cilj ovog programa, ističu iz Gradskog društva Crvenog križa Krk, jest što uspješnije osposobljavanje mladih za prepoznavanje životne ugroženosti, zatim osposobljavanje za što brže pozivanje hitne medicinske pomoći te pravovremeno započinjanje pružanja prve pomoći. Novostečena znanja tako bi, naposljetku, trebala dovesti do veće sigurnosti u zajednici, odnosno veće mogućnosti intervencije unutar prvih tri - pet minuta čime se za više od pedeset posto povećava mogućnost preživljavanja osobe koja je doživjela srčani zastoj.