Glasujte za osobu godine otoka Krka!

Nakon što je završen postupak slanja primjedbi vezanih uz prethodno izdvojene kandidature za izbor osobe godine otoka Krka, 15. prosinca 2017. godine, na stranicama Internet portala otok-krk.org objavljen je popis kandidata za ovu prestižnu otočnu titulu.
Svi koji to žele, zaključno do 24. prosinca, mogu isključivo putem ankete s naslovnice spomenutog medija (smještene u krajnje desnom izborniku; ispod vremenske prognoze) svoj glas dati kandidatu za kojeg smatraju da zaslužuje biti proglašen osobom godine. Rezultati ove akcije, koju već sedmu godinu za redom pokreće Multimedijalna udruga Krčka beseda, biti će, kao i dosad, poznati na sam Božić. 
 
Za osobu godine otoka Krka tako je u konačnici predloženo dvoje kandidata:
 
Svjetlana Vrkljan-Radovčić rođena je 16. svibnja 1980. u Schaffhausenu (Švicarska). Po dolasku u Hrvatsku, najprije živi u Lici, da bi potom preselila u Rijeku gdje završava ekonomsku školu. U svojoj struci radila je nekoliko godina, ali interes i ljubav prema rekreaciji motivirali su je na licenciranje tako da danas nosi zvanje instruktorice joge i pilatesa. Udana je, te je majka četverogodišnjeg Ivana. Godine 2011. dolazi na otok Krk gdje pokreće niz sportsko-rekreacijskih radionica, a sa svojim suprugom Nikolom Radovčićem nedavno je u gradu Krku otvorila Fitness centar Koralj. Svojim radom pridonosi promoviranju Krka o čemu svjedoči i činjenica da je ove godine u Bašku dovela indijskog veleposlanika Sandeepa Kumara na obilježavanje Međunarodnog dana joge koji je tom prigodom izrazio iznimno zanimanje za intenziviranjem suradnje, jačanjem promocije i želje za povećanjem broja gostiju iz Indije, najavivši kako će se Međunarodni dan joge i ubuduće održavati upravo na otoku Krku. Svjetlana je nakon tog uspješno odrađenog događanja pozvana na Svjetsku joga konferenciju gdje će uz njezino ime, pored ostalih svjetskih gradova, biti spomenut i Krk. Svojim dolaskom na otok nastavila je s dotadašnjim humanitarnim djelovanjem, stoga je teško nabrojati koje je sve humane aktivnosti dosad provela u djelo. Posebno je senzibilna kada su u pitanju djeca kojima je potrebna pomoć. Od svih njezinih hvalevrijednih pothvata izdvojit ćemo jedan. Naime, prošle je godine okupila veselu i sposobnu hrpicu ljudi u tzv. Teov tim kako bi organizirali pomoć za liječenje malenoga Tea Jelenovića. Taj je grupica organizirala brojna događanja i aktivnosti kako bi se pomoglo Teu, s time da je krovno događanje bio cjelodnevni sportsko-zabavno-humanitarni spektakl Aktivan za Tea, priređen u Krku - 21. svibnja. Svjetlana, poznatija kao Surya (što znači Sunce) zrači dobrotom i ljubavlju, a svojim načinom života svakog dana to i svjedoči. Humanitarni rad dio je njezine svakodnevice i života, što znači da je već pokrenula novu akciju za pomoć u liječenju malenog Gabriela Mancea iz Šila koji boluje od rijetkog Prader Willi sindroma, a koja već sada u relativno kratkom vremenu pokazuje kako će još jednom s ciljem nesebičnog pomaganja ujediniti čitav otok. Obzirom na sve spomenuto, sigurno ćemo još mnogo toga čuti o ovoj mladoj ženi čiji moto: Dobro je činiti dobro!
 
Zdravko Petrić rođen je 13. lipnja 1952. u Krku. U njegovoj biografiji važno je istaknuti 09. srpanj 2013. kada je postao prvi dobrovoljni darivatelj krvi s otoka Krka koji je tu dragocjenu tekućinu, inače jedinu koja spašava ono najvrjednije - ljudski život, dao stotinu puta. Zdravko je, također, član Koordinacijskog odbora dobrovoljnih davatelja krvi za Primorsko-goransku županiju, ali i prvi davatelj krvi s otoka Krka koji je za to dobio najviše priznanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, i to 28. listopada 2015. godine. Uz to, prvi je predsjednik Kluba davatelja krvi 100 kapi, najhumanijeg Kluba otoka Krka, osnovanog 25. listopada ove godine, koji zasad broji osmero članova - dobrovoljnih darivatelja sa 100 i više davanja, odnosno darivateljica sa 75 i više davanja. Članovi ovoga udruženja svojim su darivanjem krvi spasili 2.469 ljudskih života. Zdravko Petrić dosad je krv dao 111 puta, a tim je činom spasio 333 osobe, budući da jedna doza spašava njih troje. Iako je napunio 65 godina, i na redovnim akcijama više ne može davati krv, odlazi je darivati u bolnicu čime dokazuje visoku humanost i nesebičnu ljubav prema ljudima. Naime, Zdravko je dosad mnogo puta demonstrirao svoju humanost prema drugima, ne pitajući pritom tko su i što su, gdje žive i što rade. Svojim plemenitim činom motivirao je i druge da se uključe u obitelj predanih humanista. Ovo stoga predstavlja prigodu da se zahvalnost iskaže njemu, ali i ostalim davateljima krvi, čija je humanost često samozatajna i najčešće izvan svake medijske pozornosti. Zdravko je, pored svega navedenog, član Gradskog društva Crvenog križa Krk za podršku u kriznim situacijama, a posebno je, još od Domovinskog rata, aktivan i kao volonter. Uz to, aktivan je član Stolnoteniskog kluba Malinska-Dubašnica, Udruge umirovljenih policajaca otoka Krka te Knezova Krčkih Frankopana.