Fra Ivica Petanjak imenovan novim krčkim biskupom

Papa Franjo novim krčkim biskupom imenovao je fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjeg gvardijana u Osijeku, priopćio je u subotu, 24. siječnja 2015. godine, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico, prenosi Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Kako se ističe u priopćenju, Sveti otac prihvatio je odreknuće od službe mons. Valtera Župana, dosadašnjeg krčkog biskupa, u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava te je za novog krčkog biskupa imenovao fra Ivicu Petanjka.
Fra Ivica Petanjak, rođen je 1963. u Đakovu. U karlobaški kapucinski novicijat stupio je nakon srednje škole, a privremene zavjete položio je 04. studenoga 1984. godine kada započinje i studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Doživotne zavjete položio je u Franjevačkom redu manje braće kapucina 04. listopada 1988., a za svećenika je zaređen 24. lipnja 1990. godine u Zagrebu. Obnašao je dužnost zamjenika odgojitelja i prefekta sjemeništaraca u Varaždinu, a na papinskom sveučilištu Gregoriana studirao je crkvenu povijest gdje je i doktorirao. Nakon povratka iz Rima bio je magistar bogoslova u Zagrebu, zatim župnik župe Gospe Lurdske u Rijeci i odgojitelj postulanata te gvardijan u Osijeku i provincijalni definitor.