Epic Rides Hrvatska: Šotovento - Epic Ride Krk

Šotovento - Epic Rides Krk dio je serije organiziranih biciklističkih događanja okupljenih pod nazivom Epic Rides Hrvatska, kojima je zadaća popularizacija najatraktivnijih biciklističkih lokacija i staza u Hrvatskoj. Epic Rides biciklističke ture namijenjene su biciklistima i svima onima koji se tako osjećaju, neovisno o dobi, spolu, fizičkoj i tehničkoj sposobnosti.

Prvim poglavljem serije Epic Rides Hrvatska obuhvaćena je Šotovento - Epic Rides Krk tura koja će sudionike željne rekreacije, ali i uživanja u nezaboravnim prirodnim ambijentima provesti zapadnim dijelom otoka Krka - Šotoventom, čija glavnina, administrativno pripada Gradu Krku.

 

 

Najzapadniji dio otoka Krka - Šotovento
 

Najzapadniji dio otoka Krka, za koji se često rabi naziv Šotovento, prema talijanskom izvorniku veže se uz područje prirodne otočne zavjetrine. U užem smislu, taj se naziv odnosi na područje oko sv. Fuske, dok u širem podrazumijeva čitav zapadni dio otoka, geografski gledano od uvale Zaharija u Čavleni do uvale Lagdimor, južno od Valbiske.

I dok je istočni dio otoka uglavnom brdovit i ogoljen, kao njegov kontrapunkt, zapadni je dio niži, ravniji i pitomiji - bogat pašnjacima, šumama i maslinicima.

Upravo te karakteristike čine ga idealnom lokacijom za razne rekreativne aktivnosti s posebnim naglaskom na biciklizam, ponajviše zbog razgranate mreže održavanih putova i staza.

Prema posljednjim podatcima (prikupljenim 2021. godine) područje Šotoventa broji gotovo 1.400 stanovnika koji su se skrasili u jednom od 13 pitoresknih naselja i zaseoka: Bajčići, Brozići, Brusići, Brzac, Glavotok, Kapovci, Linardići, Milohnići, Nenadići, Pinezići, Poljica, Skrpčići i Žgaljići.

U posljednjim danima ljeta, koji utjelovljuju vrijeme idealno za bicikliranje i boravak u prirodi, preciznije u subotu, 10. rujna 2022. godine, Šotovento - Epic Rides Krk okupljene će bicikliste povesti u avanturu dugu 48 km (sa 700 m uspona) ili alternativno, 38 km (s 500 m uspona).

Tura polazi iz grada Krka, točnije s Trga krčkih glagoljaša, a nakon nekoliko kilometara ceste i makadama kreće uspon do Vrha. Potom slijede manja naselja, i to redom: Brusići, Skrpčići, Pinezići, Žgaljići i Linardići, zatim silazak prema moru do lučice u uvali Vela Jana, nakon čega trasa vodi kroz Brzac, Milohniće i Poljica, sve do lokaliteta s ostacima negdašnje župne crkve sv. Apolinara, nedaleko Bogovića, gdje je danas locirano staro groblje s monumentalnim zvonikom. Dolaskom na područje Dubašnice i prolaskom kroz naselja Turčići, Sveti Anton, Sabljići i Strilčići, tura se, u završnoj etapi, šumovitim predjelom, preko Kosića i Salatića te obližnjeg lokaliteta s ostacima takozvanog Kaštela Salatići, vraća na mjesto odakle je i startala.

 

 

Znamenitosti

 

Čitavo područje Grada Krka obiluje reprezentativnim primjerima prirodne i kulturno-povijesne baštine, s time da se neki od njih mogu susresti i na lokacijama obuhvaćenim Šotovento - Epic Ride Krk turom.

Već start, koji je lociran na Trgu krčkih glagoljaša, otkriva neke od njih. Radi se o dva samostanska kompleksa: franjevačkom i benediktinskom, zajedno s Gospom od Zdravlja, prvom crkvom u gradu Krku sagrađenom u romaničkom stilu. Osim spomenutih sakralnih zdanja s trga je pogledu dostupan i reprezentativan segment gradskih bedema kojima je gotovo u cijelosti obgrljena starogradska jezgra, a koje, s obzirom na izvrsnu očuvanost, predstavljaju raritet na nacionalnom nivou. Naime, treće su po veličini u Hrvatskoj nakon onih stonskih i dubrovačkih!

Preko Vrha čijim urbanim pejzažom dominira monumentalna župna crkva sv. Mihovila arkanđela, ulazi se na šumovito područje Šotoventa ispunjeno naseljima koja su do danas uspjela sačuvati izvornu urbanističku strukturu sa zbijenim kućicama postavljenim u redove duž seoske putove. One najstarije građene su od kamena, najčešće sa spremištem i konobom u prizemlju te prostorom za stanovanje na katu.

Iako se svako od tih naselja može pohvaliti zanimljivim sakralnim zdanjem, najčešće skromnijih dimenzija, spomenimo tek nekolicinu: pitoresknu crkvicu sv. Fuska na moru smještenu podno Pinezića, župnu crkvu sv. Fuske u Linardićima ili kapelu sv. Petra u naselju Brzac. Područje oko Milohnića prekriva šuma prastarih hrastova medunaca - zaštićeni rezervat šumske vegetacije - koja skriva pravi biser otočne romaničke arhitekture: crkvicu sv. Krševana. Iako ona nije dijelom ove biciklističke rute, zbog njene jedinstvene arhitektonske pojave preporučuje se razgledati je pri posjeti otoku Krku.

Nakon Poljica, čijim središtem dominira župna crkva sv. Kuzme i Damjana i njezin masivan zvonik, put s područja grada Krka vodi u općinu Malinska-Dubašnica i to do starog groblja sv. Apolinara, nad kojim bdije impresivan kameni zvonik koji predstavlja ostatak negdašnje župne crkve sv. Apolinara u kojoj se sredinom 19. stoljeća prestalo obavljati bogoslužje.

Na području Dubašnice ruta se usmjerava prema gradu Krku, no prije dolaska na cilj, ruta prolazi uz kaštel Salatići, impresivne kamene građevine gotovo u cijelosti obrasle bršljanom, za koju se pretpostavlja da je bila ladanjsko zdanje krčke plemićke obitelji.

 

Organizacija

 

Svi sudionici Šotovento - Epic Ride Krk ture dobit će GPS datoteku s kartom rute. Tijekom cjelokupne vožnje biciklisti će imati osiguranu i sigurnosnu pratnju. Na polovici rute bit će organizirana pauza za odmor, s time da će svim sudionicima pri polasku biti dodijeljen paket koji uključuje obrok te pločicu sa startnim brojem i imenom. Kotizacija za sudjelovanje u Šotovento - Epic Rides Krk vožnji iznosi 185,00 kn, a uplaćuje se preko sustava Entrio.

Organizacija ovog događanja povjerena je zagrebačkoj tvrtki Adria Bike Group - HD Navigatio d.o.o., dok je suorganizaciju preuzela Turističkoj zajednici Grada Krka.

Za više informacija o prijavama posjetite internetske stranice organizatora: adriabike.hr.