Eko-projekt Maslina: Krčki školarci i ovu jesen posvetili proizvodnji maslinovog ulja

Izgradnjom Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, uz istočni dio korpusa zgrade, naši osnovnoškolci dobili su dio dvorišne parcele pogodne za organizaciju školskog vrta. Ondje je tako zasađeno devet stabala masline za čiji su se uzgoj i rast godinama brinuli ne samo školarci već i njihovi učitelji, a redovita i pomna briga ove je jeseni iznova rezultirala berbom, sedmom po redu.

Naime, temeljeći se na spomenutim aktivnostima, još 2016. godine u školi je, pod vodstvom učitelja Borisa Brnića, postavljen projekt namijenjen prije svega učenicima trećih i šestih razreda s obzirom da su njihovi nastavni sadržaji najviše povezani s takvim hortikulturno-poljoprivrednim inicijativama, koje, možemo kazati, bivaju praktičnim nastavkom teorijskih znanja što se stječu tijekom satova Prirode (i društva).

Upravo u školskom vrtu, kao uvod u sedmu sezonu eko-projekta Maslina, ovog su tjedna prigodno predavanje održali krčki agronomi David Mrakovčić i Saša Grgantov, dok je o simbolici masline u biblijskim knjigama i ulozi maslinovog ulja u crkvenoj praksi kazivao vlč. Anton Valković, s time da je u nastavku uslijedila zajednička berba, i to ne samo u školskom vrtu već i eksterijeru obližnje Bogorodičine crkve. Međutim, ovdje, ovoj hvalevrijednoj školskoj akciji nije bio kraj, jer su sve ubrane masline dopremljene u toš Kuće maslinovog ulja Nono, gdje su okupljeni školarci imali priliku in situ spoznati proces njihove prerade, što znači da je krčka škola još jednom dobila svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je najprije pomno flaširano, a potom i označeno posebno dizajniranom i prepoznatljivom etiketom.

Pored voditelja projekta Borisa Brnića, realizaciju ovog eko-projekta pomogli su ravnatelj Serđo Samblić, ali i ostali učitelji: Sandra Krmpotić-Gržančić, Vanja Modrušan, Smiljka Ivanović i Marija Prihoda Perišić, dok popis vanjskih suradnika treba dopuniti predstavnicima Udruge Knezovi Krčki Frankopani i Trgovačko-komunalnog društva Ponikve eko otok Krk.