Ekipa OŠ Fran Krsto Frankopan osvojila titulu viceprvaka na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u šahu za osnovne i srednje škole

U Poreču se od 20. do 24. studenog 2023. godine odigralo Državno prvenstvo školskih sportskih društava u šahu za osnovne i srednje škole u kategorijama: dječaci (OŠ), djevojčice (OŠ), mladići (SŠ) i djevojke (SŠ). Turnir je uspješno organizirao Hrvatski školski sportski savez, i to pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

U kategoriji dječaka (OŠ) nastupili su pobjednici iz svojih županija, raspoređeni u 24 snažne ekipe što su ih tvorili predstavnici školskih društava iz čitave Hrvatske. Među natjecateljima u navedenoj kategoriji svoje je mjesto zaslužila i ekipa šahista Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Krka zahvaljujući, upravo, pobjedi ostvarenoj na Županijskom prvenstvu školskih sportskih društava u šahu priređenom krajem listopada u Rijeci.

Državno prvenstvo odrađeno je u devet kola, a tempo igre iznosio je 20 minuta, uz pet dodatnih sekundi za potez po igraču - takozvani ekipni švicarac na 48 šahovskih ploča.

Već prvog dana prvenstva odigrana su po tri kola prije i poslijepodne, što za osnovnoškolski uzrast predstavlja popriličan izazov. Nakon prvog dana natjecanja mladi krčki šahisti zauzeli su visoko drugo mjesto. U pet kola tako su pobijedili kolege iz Karlovca rezultatom 4:0, Rovinja 4:0, Vukovara 3:1, Ivanca 3:1 i Zagreba 3:1, s time da su, u tijesnom meču, jedini poraz doživjeli od Koprivničana rezultatom 3:1. Sljedećeg su dana odigrana još tri kola. Izvrsni krčki osnovnoškolci pobijedili su pritom u sva tri kola, i to ekipe iz Splita rezultatom 2.5:1.5, Zagreba 3:1 te Valpova 3:1. Prema tome, nakon devetog kola ostvarili su rezultat od osam pobjeda i jednog poraza, s osvojenih 16 bodova, što ih je, u kategoriji dječaka (OŠ), dovelo do zavidnog drugog mjesta u ukupnom poretku. Za Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan nastupilo je petero učenika. Na prvoj ploči igrao je Ivan Žužić, na drugoj Matija Žanić, na trećoj Andrija Jurić, dok su se na četvrtoj izmjenjivali Hadrijan Crnčić Jurasić i Blaž Komljenović.

Prvacima Državnog prvenstva školskih sportskih društava u šahu u kategoriji dječaci (OŠ) proglašena je ekipa Osnovne škole Antun Nemečić Gostovinski iz Koprivnice, viceprvacima ekipa Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, dok je treće mjesto zauzela ekipa Osnovne škole Špansko-Oranice iz Zagreba. Medalje i pehare najboljim hrvatskim šahistima u završnici su podijelili: Ivana Orlić, voditeljica sportskih natjecanja Hrvatskog školskog sportskog saveza, Eduard Piacun, glavni sudac i Zdravko Birovljević, zamjenik glavnog suca.

Ovom su uspjehu, također, kumovali voditeljica ekipe mladih krčkih šahista Katarina Prebeg Maraž te predsjednik i treneri Šahovskog kluba Krk - Vladimir Panić, Ivan Karabaić Baja i Silvano Samblić.

Rezultate za kategoriju dječaci (OŠ) preuzmite: OVDJE!