Edin Karamazov u posebnom ambijentu izveo recital Confronting Silence

Nakon koncerata Acoustic Projecta i Darije Auguštan te Marka Tolje, glazbena priča 67. Ljetnih priredbi, 13. srpnja 2023. godine, nastavljena je koncertom proslavljenog gitarista i lutnjista Edina Karamazova koji je priređen među kamenim zidovima franjevačkog samostana - u slikovitom atriju.

Ovom prigodom Karamazov je izveo recital pod nazivom Confronting Silence koji je oduševljene slušatelje poveo na glazbeno putovanje stilovima od baroka do skladbi suvremenih skladatelja, pritom uzimajući u obzir njemačko (Johann Sebastian Bach: Cello Suite No. 2), ali i španjolsko (Fernando Sor: Variations Op.9), paragvajsko (Agustín Barrios: Tres Valsas Op.5) te kubansko (Leo Brouwer: Tres Baladas del Decamerón Negro) glazbeno nasljeđe, naposljetku ih nagradivši i dvama bisevima.

Ovogodišnjim glazbenim programom Ljetnih priredbi obuhvaćeno je osam koncerata koji će glazbom u sadašnjosti na najljepši mogući način ispričati trenutke naše prošlosti, bilo da se radi o konkretnim povijesnim trenucima ili iskustvima koje svatko od nas proživi tijekom života. Prema tome, trenuci naše prošlosti predstavljat će se glazbom iz različitih perioda, drugim riječima glazbom različitih stilova u rasponu od inovativnih slogova renesanse i baroka pa sve do suvremenih izričaja, s naglaskom na uvažavanje specifičnih, domaćih i inozemnih, etno tradicija.

 

 

Edin Karamazov etablirani je gitarist i lutnjist čiji popis suradnji sadrži mnoga poznata imena, poput Hilliard Ensemblea, Hesperiona XX, s time da je vjerojatno najzapaženija ona sa Stingom, i to na hvaljenom albumu Songs from The Labyrinth, Music by John Dowland. Zagovornik novog, rijetkog i neobičnog, Karamazov slijedi jedinstvenu umjetničku viziju, sjedinjujući duh odvažnog istraživanja s namjerom neprstanog širenja granica tehnike sviranja i repertoara za gitaru i lutnju.

Sljedeće poglavlje glazbenog programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi na redu je već 20. srpnja kada će, s početkom u 21.30 sati, u crkvi sv. Kvirina, program pod nazivom Romancero Gitano, izvesti Vokalni ansambl Antiphonus uz gitarsku pratnju Petrita Çekua. Ansambl čine: Tomislav Fačini, Anabela Barić, Monika Cerovčec, Martina Borse, Loredana Medan, Ivan Bingula i Siniša Galović.

 

 

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.