Dvije popularne kazališne predstave RI Teatra uskoro gostuju u Milohnićima

U organizaciji Mjesni odbor Milohnići, u petak, 02. rujna 2022. godine, na središnjem mjesnom trgu - Placi - u Milohnićima gostuju dva popularna kazališna programa nastala u produkciji RI Teatra. Predstava za djecu Luda i novčić na redu u 18.00, dok nešto veću publiku, s početkom u 21.00 sat, očekuje komedija Ako nećeš ti, hoće njih tri. Potporu organizatorima pružila je Turistička zajednica Grada Krka. Za obje predstave ulaz je slobodan!

Predstava za djecu Luda i novčić govori o tome kako svatko misli da je tuđe zanimanje lakše i bolje sve dok se ne upozna s obavezama koje ono sa sobom nosi. Kako bi dijete imalo što veći izbor, trebalo bi se više školovati što Luda u ovoj predstavi na kraju i zaključi, shvativši da svoje vrijeme treba uložiti u učenje, kao i da uspjeh ne dolazi preko noći, već napornim radom i trudom. Nakon što Ludu, na početku predstave, izbace s kraljevskog dvora, ona pronađe čarobni novčić, i to koji govori. Novčić joj može ispuniti želju tako da Luda odabere novo zanimanje u koje odmah i uđe. Nakon što se otisne u avanturu te zamijeni svoje mjesto sa stražarom, kraljevskim rizničarom i kraljem, svaki put zaključi kako svi ti poslovi imaju svoje obaveze i zahtijevaju disciplinu. Kada je Luda pomislila da je najlakše biti kralj, morala je rješavati ne samo probleme nedostatka novaca, već i invaziju turske vojske. Naposljetku, obratila se novčiću i poželjela da sve vrati na staro jer se teško može nositi sa svim novonastalim problemima. Novčić joj ispuni želju, tako da Luda ponovo postane Luda, a pravi kralj uspješno riješi sve probleme te je odluči iznova primiti u svoje okrilje... U ovoj predstavi čiji tekst, po ideji Igora Kondića, potpisuje Zlata Vukelić, a režiju čitav glumački ansambl, igraju Marina Deželjin, Edi Kačarik i Igor Kondić, dok su scenografija i lutke djelo Igora Kondića, a glazba Mitje Vukelića. Predstava je premijerno izvedena još 2014. godine, a otad je u riječkom Kulturnom centru Kalvarija te na gostovanjima diljem Hrvatske, doživjela više od 50 repriza.

 

 

Radnja ljetne komedije Ako nećeš ti, hoće njih tri, autora Donata Jurkovića, smještena je na jednom jadranskom otoku. Glavni protagonist je Mate, pomalo lijeni tipični Dalmatinac koji je naslijedio stari mlin, preuredivši ga u resort. Mate ima neobičnu pomoćnicu Lunu, volonterku alternativku koja prakticira jogu, meditaciju, astrologiju, vegetarijanstvo, povratak prirodi i općenito zdrav život. Poseban je njihov odnos prema kokoši Branki, koja je prestala nesti jaja, te prema dragocjenom zlatoustom šaranu Šimi zahvaljujući kojemu Mate dobiva poticaje iz Europske unije. Zaplet nastaje u trenutku kad na otok stižu sestre Marica i Katica, dvije starije gospođe koje se bave sumnjivim poslovima i zapravo su u bijegu pred zakonom. Mislile su da će na zabačenom otoku pronaći mir i da ih tu sigurno nitko neće tražiti, no nisu bile spremne na ono što će im prirediti Mate i Luna. Očekivale su luksuzni odmor, a dočekalo ih je zamorno jutarnje pješačenje, vježbanje joge, neobična prehrana koja se temelji na juhi od kamena i jedenju raznih biljaka. U potrazi za konkretnijom hranom, sestre će pripremiti i pojesti dragocjenog Šimu što će proizvesti niz peripetija. Na otok, naime, dolazi inspektorica kako bi provjerila zadovoljava li Mate uvjete za poticaje, a kako Šima više nema, sestre pridošlice smišljaju način kako da prevare inspektoricu... Nesvakidašnji likovi, komične situacije i aktualne teme sigurno će dobro nasmijati publiku. U predstavi, čiju režiju potpisuje čitav glumački ansambl, igraju Igor Kondić u ulozi Mate, Marina Deželjin u dvostrukoj ulozi Lune i inspektorice, dok pokvarene, gramzive sestre utjelovljuju Jasna Jeličić i Helena Miočić Mandić. Scenografiju potpisuje Igor Kondić, a zvučne efekte i oblikovanje svjetla Luka Liker.