Dvije fotografske izložbe na otvorenom: Hrvatska - tamo gdje jedra pričaju priče (Ljubljana) i Otok Krk - doživljaj baštine (grad i otok Krk)

Izložba Hrvatska - tamo gdje jedra pričaju priče koja tematizira more, otoke, brodogradnju, ljude i brodove povezala je mnoga mjesta na jadranskoj obali, i to sa željom da se naglasi povijesna uloga drvenih brodova, njihov utjecaj u oblikovanju hrvatske maritimne kulture i baštine te iskaže potreba za priređivanjem kulturnih manifestacija u čijem su fokusu upravo tradicijska plovila.

Specijalno za postav u Ljubljani, izložba je upotpunjena fotografijama nastalim na sportskim jedriličarskim regatama i nautičkim događanjima koja se u Hrvatskoj organiziraju tijekom čitave godine. Riječ je o izložbi koja će biti postavljena na Krakovskom nasipu, od 10. travnja - 10. svibnja ove godine, a njome će biti obuhvaćene 22 fotografije (dimenzija 180 x 120 cm), većinom snimljene na ljetnim festivalima i susretima tradicijskih barki, uključujući i naša Krčka jedra! Autori fotografija članovi su Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine CRONAVES iz Splita: Boško Lučev, Andrina Luić i Visalv Torre, a kojima su se svojim fotografskim uradcima, također, pridružili: Dubravka Pajk, Vojko Bašić, Gojko Vukov Colić, Marko Valjak i Sandro Rubinić.

 

 

Prijatelji mora: Otok Krk - doživljaj baštine
 

Već 13. godinu za redom izložbe povezane s inicijativom Prijatelji mora obilaze hrvatske trgove i rive. Nakon trilogije na temu podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesne trilogije te serija: Plavi sat, Igre, Kao nekada, Neusporedivo plavo - Sjeverni Jadran, Geometrije i Otok Krk - iz zraka, ovogodišnji postav donosi još jednu temu inspiriranu Zlatnim otokom.

Pod nazivom Prijatelji mora: Otok Krk - doživljaj baštine, na velikim formatima, predstavit će se atraktivni fotografski zapisi koji donose priču o našoj kulturnoj i povijesnoj baštini, a koja je svojim brojnim primjerima i vrijednošću dala značajan prilog tkanju nacionalnog identiteta.

Trideset panoa za izlaganje na otvorenom, tijekom ljetnih mjeseci, publici će biti dostupno na sedam atraktivnih otočnih lokacija, a izloženi sadržaji povest će na jedinstveno vizualno i povijesno putovanje, donoseći kadrove na kojima su zabilježeni motivi poput ostataka antičkog grada Fulfinuma smještenog nedaleko Omišlja, velebnog (rano)romaničkog sakralnog kompleksa u čijem su sastavu Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije te crkve sv. Kvirina i sv. Margarete u gradu Krku, obližnjeg Trga Kamplin nad kojim se nadvilo ziđe srednjovjekovnog Frankopanskog kaštela, zatim samostana franjevaca trećoredaca i pripadajuće mu muzejske zbirke u mirnom ribarskom mjestu Porat blizu Malinske ili pak franjevačkog samostana i renesansne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije na slikovitom otočiću Košljunu…

Uz prikaz svake destinacije na izložbenom panou, publika će se putem QR koda moći povezati s turističkom zajednicom kojoj pojedina fotografija pripada te samo razgledavanje, pritom, učiniti još zanimljivijim tj. multimedijalnim.

Autori ove godine izloženih fotografija su: Petar Trinajstić i Sanjin Ilić.

Svi zaljubljenici u umjetničku fotografiju ovu će putujuću izložbu najprije moći razgledati u gradu Krku (od 02. - 16. lipnja), a potom u Njivicama (od 16. - 30. lipnja), Baški (od 30. lipnja - 14. srpnja), Puntu (od 14. - 28. srpnja), Šilu (od 28. srpnja - 11. kolovoza), Malinskoj (od 11. - 25. kolovoza) i Omišlju (od 25. kolovoza - 08. rujna).