Drugo izdanje Adventa u Krku - prigoda za prepuštanje pravom blagdanskom raspoloženju

Polukupola kod Velikog parka (ispod svima dobro znanog koprivića) i obližnja Galerija Decumanus, od 27. studenog pa sve do 24. prosinca 2022. godine, bit će poprišta čitavog niza adventskim duhom inspiriranih sadržaja, posvećenih publici različitih generacija, interesa i afiniteta, a da bi doživljaj bio potpun potrebno je istaknuti kako će zaista bogat kulturno-zabavni program Adventa u Krku pratiti i jednako bogata gastronomska ponuda.

Drugo izdanje ove manifestacije koja će (pred)blagdansko vrijeme u Krku učiti još ljepšim, veselijim i ugodnijim, zajednički donose: Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, i to uz neizostavnu podršku Grada Krka i Vecle koja se već tradicionalno brine da gradu odjene, brojnim lampicama i dekoracijama protkano, blagdansko ruho. Grad će, dakle, krasiti velika adventska kuglica okićena s deset tisuća lampica, unikatna pepeljugina kočija, svjetleći borovi i pokloni, s time da će posebnu pažnju sigurno privući bajkoviti Veliki park u kojemu će adventsku priču uljepšati ne samo tri kilometra lampica, već i posebna ambijentalna rasvjeta, a kako bi se šetnje gradom pretvorile u savršenu blagdansku uspomenu, dostupne će biti i atraktivne adventske foto-točke: na plaži Ježevac te šetalištima Dražica i Portapisana!

 

 

Sve posjetitelje grada u adventsko će vrijeme, pored dekoracija, dočekivati kazališne predstave i pričaonice namijenjene djeci, zatim koncerti renomiranih hrvatskih glazbenika, lokalnih glazbenih snaga, dječjih zborova i polaznika glazbenih radionica, dok će se u prigodno uređenoj Galeriji Decumanus moći uživati u idiličnim prizorima inspiriranim zaboravljenim starohrvatskim pričama i slavenskom mitologijom. Mimo svega navedenog, Krk neće zaobići ni djeci omiljeni svetac Nikola koji ove godine, kao što i dolikuje zaštitniku pomoraca, iznova pristiže brodom!

 

Sadržaji za najmlađe: predstave, pričaonice, izložba i dolazak sv. Nikole
 

Dio manifestacije Advent u Krku za čiju je organizaciju zadužen Centar za kulturu Grada Krka namijenjen je najmlađim Krčanima, a njime su obuhvaćene predstave i pričaonice za djecu, prigodna izložba te program u čast poznatog zaštitnika djece, pomoraca i putnika - sv. Nikole. Galeriju Decumanus tako će obuzeti prava zimska atmosfera, kreirajući scenografiju za izložbu Čarobna Svarogova šuma jednog od najistaknutijih hrvatskih umjetnika, ilustratora i autora Zdenka Bašića. Mističan šareni svijet uhvaćen u njegovim raskošnim ilustracija motiviran je danas gotovo zaboravljenim elementima hrvatske narodne predaje. A osim što će galeriju ispuniti svojim kreacijama, Zdenko će ondje održati i dvije uzbudljive pričaonice, prvu o Svarožiću i stvaranju svijeta, i drugu o Stvorenjima zaboravljenih zimskih noći. Mališani će, sigurno, s veseljem dočekati i dvije dječje predstave - Noć prije Božića i Božićna bajkovnica - nastale u produkciji Teatra Naranča. I dok prva prenosi pravu božićnu zavrzlamu koja se odvija u Badnjoj noći, u drugoj glavni junaci, dvoje nestrpljivih prijatelja, kako bi se zabavili dok iščekuju Djeda Božićnjaka, odluče uprizoriti neke od najljepših priča koristeći se stvarima iz dječje sobe i svojoj maštom. Poseban dio manifestacije odnosi se na program u povodu blagdana sv. Nikole koji započinje otvaranjem Pošte sv. Nikole na ulazu Galerije Decumanus, a nastavlja se organiziranim druženjima uz neizostavnu podjelu poklon-paketa.

 

 

Bogata glazbena priča za generacijski šaroliku publiku
 

Segment manifestacije Advent u Krku koji je povjeren Turističkoj zajednici Grada Krka dobrim raspoloženjem motivirat će generacijski šaroliku publiku, budući da je njime okupljen niz žanrovski različitih koncerata. Glazbena priča, uz svečano paljenje božićnih dekoracija i lampica, započinje performansom DJ-a Alexa Sabattinija, za kojim će, narednih dana, uslijediti koncert Dražena Turine Šajete, kao jednog od najdugovječnijih predstavnika takozvanog čakavskog vala. Dobar provod pritom je zagarantiran! Svojim će nastupima publiku sigurno osvojiti i tri otočna glazbena sastava: Ženska klapa Vejanke te grupe Insula i Ego3pizze. Vejanke, koje danas broje sedam članica, predstavit će se tradicionalnim klapskim numerama, ali i ženskom višeglasju prilagođenim obradama popularnih pjesama različitih žanrova. Insula će publiku rasplesati domaćim i stranim hitovima, dok će Ego3pizze s tri ženska vokala praćena gitarom priskrbiti akustične obrade svevremenskih pjesama u troglasnim aranžmanima, poštujući tradicije proizašlih iz rocka, folka, bluesa i soula. U programu ovogodišnjeg Adventa u Krku svoje su mjesto pronašla i renomirana imena domaće glazbe poput karizmatičnog Marka Kutlića, jednog od sudionika kultne emisije A strana, koji je publiku i struku osvojio snažnim vokalom i hitovima poput Budi moja noć, Suviše sam njen, Uz nju, Budiš me ili Samo nek' ona sretna je. Svoju će glazbenu istančanost demonstrirati i duo kojeg čine mlada vokalistica Antonela Doko i pijanistički veteran Vladimir Babin, nagrađivani glazbenici koji će se uz autorske pjesme prepustiti izvođenju domaćih i stranih uspješnica, a potom i popularna splitska Klapa Iskon koja se u svojoj dugogodišnjoj karijeri može pohvaliti mnogim zapaženim uspjesima i kvalitetnim suradnjama. Iskon danas broji petero članova s iskustvom u najrazličitijim glazbenim pravcima, od klasike i jazza, preko popa, pa sve do rocka. Ovaj je klapski kolektiv široj javnosti prepoznatljiv po igranju žanrovima, no s čvrstim uporištem u dalmatinskoj tradicijskoj glazbi. Dan uoči Badnjaka rezerviran je za koncert Krčanke Stefany Žužić koja se javnosti predstavila kao natjecateljica popularnog pjevačkog showa The Voice, s time da je dosad objavila nekoliko pjesama u maniri suvremenog pop izričaja. Priliku da svoje glazbeno stvaralaštvo i kreativnost predstave javnosti dobit će ne samo Mići Boduli - najdugovječniji krčki dječji pjevački zbor, već i polaznici glazbenih radionica dviju krčkih udruga: Muzike u koracima (MooK) i Kreativnog Krka, a njima će se u širenju pravog blagdanskog raspoloženja pridružiti zboraši Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Gradska glazba Krk u čak dvije koncertne sesije.

 

 

Prigodna gastronomska ponuda
 

Uz sav taj zabavni program, posjetitelji grada sigurno će se prepustiti uživanju i u prigodnoj gastronomskoj ponudi, jer ih na pet adventskih kućica očekuju dobro poznata blagdanska jela poput kobasica, kupusa, kuhanog bunceka, kuhane šunke te raznih vrsta hamburgera, cheeseburgera i hot-dogova, ali i neka tradicionalna otočna jela kao što su kiselice s suhim mesom i kobasicom, janjeći drobčići ili sendviči s domaćim sirom i namazom od skute. Blagdansko će vrijeme zasladiti fritule, pita od skute, presnac i topli čokoladni muffini sa šlagom, a uz ukusna jela, dostupna će biti i šarolika ponuda pića, uključujući crno i bijelo kuhano vino, kuhani gin, kuhani rum-punč, zimske koktele te toplu čokoladu i čajeve!


 

 


 

Program:

 

27. studenog - 05. prosinca 2022.

Galerija Decumanus

Pošta sv. Nikole

 

27. studenog - 24. prosinca 2022.

Galerija Decumanus

Čarobna Svarogova šuma, izložba zaboravljenih starohrvatskih priča i ilustracija Zdenka Bašića

Radno vrijeme galerije: pon. - pet., 10.00 - 12.00; 17.00 - 19.00

 

27. studenog 2022., 11.30

Galerija Decumanus

Svarožić i stvaranje svijeta, pričaonica Zdenka Bašića

 

02. prosinca 2022., 17.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Svečano paljenje božićnih dekoracija i lampica

 

02. prosinca 2022., 17.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Nastup DJ-a Alexa Sabattinija

 

02. prosinca 2022., 17.30

Galerija Decumanus

Stvorenja zaboravljenih zimskih noći, pričaonica Zdenka Bašića

 

04. prosinca 2022., 17.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Kreativni Krk

 

04. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Koncert Ženske klape Vejanke

 

06. prosinca 2022., 08.30 - 12.30

DV Katarina Frankopan Krk/Vrh i OŠ Fran Krsto Frankopan Krk/Vrh

Druženja sa sv. Nikolom i podjela-poklon paketa školarcima

 

06. prosinca 2022., 15.00 - 18.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Podjela poklon-paketa mališanima od jedne do sedam godina koji nisu obuhvaćeni podjelom u školama

Pokloni se preuzimaju uz obavezno predočenje pozivnice koja će biti poslana na adresu na kojoj je dijete prijavljeno!

 

06. prosinca 2022., 19.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Koncert Šajete

 

09. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Koncert grupe Insula

 

10. prosinca 2022., 11.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Predstava za djecu Noć prije Božića, Teatar Naranča

 

10. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Koncert Marka Kutlića

 

11. prosinca 2022., 12.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Božićni program polaznika glazbenih radionica Udruge Muzika u koracima - MooK

 

11. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Prigodni koncert Gradske glazbe Krk

 

16. prosinca 2022., 13.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Božićni koncert zbora Osnovne škole Fran Krsto Frankopan

 

16. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Koncert Antonele Doko i Vladimira Babina

 

17. prosinca 2022., 11.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Predstava za djecu Božićna bajkovnica, Teatar Naranča

 

17. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Koncert Klape Iskon

 

18. prosinca 2022., 12.00

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Božićni nastup Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli

 

18. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Akustični koncert grupe Ego3pizze

 

23. prosinca 2022., 18.30

Polukupola kod Velikog parka (ispod koprivića)

Koncert Stefany Žužić