Dođite u Krk javno reći NE vršnjačkom nasilju!

Dan ružičastih majica, u svijetu poznat kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi.

Ondje je inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljivim simbolom inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate obljetnice.

U Hrvatskoj se Dan ružičastih majica obilježava od 2014. godine, također, posljednje srijede u veljači, a na taj se dan provode razne aktivnosti u kojima sudjeluju mnoge odgojno-obrazovne ustanove, ali i svi oni koji se žele na simboličan način uključiti u borbu protiv nasilja nad vršnjacima.

Zapanjujući su podaci koliko je u našoj zemlji zaista prisutno vršnjačko nasilje, a nažalost ni otok Krk ne predstavlja izuzetak. Nevjerojatno zvuči činjenica da je četvrtina sve djece u Hrvatskoj, svakog dana, izložena nasilju, i to verbalnom, putem mobilnih telefona, društvenih mreža, pa čak i fizički.

Ovaj se Dan tradicionalno obilježava u svim osnovnim školama na otoku Krku, krčkoj Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir i Dječjem vrtiću Katarina Frankopan, a pretprošle se godine u organizaciji internetskog portala otok-krk.org zajedno s neformalnim Teovim timom po prvi put obilježio i van obrazovnih ustanova, što je Krk mapiralo među četrdesetak gradova u Republici Hrvatskoj u kojima se ova hvalevrijedna inicijativa obilježava javno. Ta se tradicija nastavlja i ove godine, a organizatori pozivaju sve ljude dobre volje, bez obzira na uzrast, da u srijedu, 26. veljače 2020., dođu na krčku Velu placu te odlučno pokažu (i dokažu) kako se čitav otok Krk protivi nasilju!

Okupljanje je predviđeno za 10.30 sati, a događanju će se pridružiti učenici i profesori iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir i Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk te djelatnici Policijske postaje Krk. Nakon što stručne osobe upute nekoliko rečenica o ovom aktualnom problemu te se odigra program u režiji krčkih srednjoškolaca, osnovnoškolaca i vrtićara, laganom šetnjom krenut će se starom jezgrom grada Krka sve do Trga Kamplin gdje će se ispred Frankopanskog kaštela odvijati fotografiranje. Zajednička šetnja potom se nastavlja sve do Rive, a završava, iznova, na Veloj placi.

Ovu akciju podržavaju mnoge javne osobe s otoka Krka, među njima krčki gradonačelnik, načelnici općina Dobrinj i Malinska-Dubašnica te čitavi upravni odjeli općina Baška, Omišalj i Punat vođeni čelnicima, kao i ravnatelji krčke osnovne i srednje škole, malinskarske osnovne škole, krčkog dječjeg vrtića i policijske postaje. Ovom prilikom pozivaju se svi članovi otočnih udruga, sportskih kolektiva i navijačkih skupina, zatim predstavnici jedinica lokalne samouprave te, naravno, svi ostali građani da u srijedu odjenu ružičastu majicu ili bilo što ružičasto te svojim dolaskom na Velu placu podrže ovu inicijativu!