Dječji žiri dodijelio Maloj pčelarici drugo mjesto u kategoriji dokumentarnog filma

Dokumentarac Mala pčelarica Filmske družine Ćukići početkom srpnja ove godine pozvan je na 56. reviju dječjeg filmskog stvaralaštva koja se u Bolu na Braču odvijala između 04. i 07. listopada.

Naime, filmska družina Ćukići, u školskoj godini 2017./2018., osnovana je kao slobodna aktivnost Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, i dosad se okušala u kreiranju dvaju dokumentarca.

Dokumentarac Krčki pokretač vremena kojeg su snimile učenice Lucija Dukić i Larisa Hržić bavi se kratkom i zanimljivom pričom o krčkom uraru Vjekoslavu Šimiću, dok drugi Mala pčelarica, kojeg potpisuju učenice Katarina Depikolzvane, Marta Borjanić i Iva Žužić, govori o krčkoj učenici Katarini Depikolzvane i njezinom hobiju - pčelarenju. U snimanju dokumentarca Katarini su, također, pomogli sestra Lucija i brat Niko. Oba filma prijavljena su na Reviju, no u uži izbor uspjela je ući samo Mala pčelarica, postavši tako jedan od 89 hrvatskih dječjih filmova u natjecateljskoj konkurenciji. Filmovi su prikazivani u sedam revijskih projekcija u kojima su se izmjenjivali oni igrani, animirani i dokumentarni, TV reportaže, radionički filmovi i filmovi slobodnog stila.

Na Reviju su pozvane mentorica Irena Žgaljić Magašić i učenica Katarina Depikolzvane, no iz opravdanih razloga nisu mogle prisustvovati ovom događaju. Film je, prema međunarodnom žiriju djece, u kategoriji dokumentarnog filma, osvojio izvrsno drugo mjesto. Inače, o pobjednicima Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece odlučuju dva žirija - stručni i dječji žiri.

Revija dječjeg filmskog stvaralaštva ima dugu tradiciju u vrednovanju filmskog stvaralaštva djece o čemu govori i činjenica da se ove godine održala po 56. put. Uz to valja spomenuti kako joj nisu strani ni mladi krčki filmaši jer je Filmska družina Animać Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Područne škole Vrbnik na Reviji sudjelovala čak dvaput, i to dokumentarcem Vinograd Miriam 2013. i animiranim filmom Mačka i glasovir 2014. godine, no dosad bez osvojenih nagrada.