Dječji vrtić Katarina Frankopan Krk zaslužio certifikat Siguran vrtić

S namjerom dodatne edukacije zaposlenika Dječjeg vrtića Katarina Frankopan Krk, kao i jačanja kompetencija, znanja i vještina djece, a vezanih uz načine postupanja u različitim rizičnim situacijama, ove se pedagoške godine ustanova uključila u projekt Sigurnije škole i vrtići.

Ovu inicijativu koju je osmislio i razradio Hrvatski Crveni križ, podržali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Agencija za odgoj i obrazovanje, a posredstvom programa Erasmus+ sufinancirana je sredstvima Europske unije.

Cilj projekta je poboljšati znanja, unaprijediti vještine i ojačati kompetencije djece, odgojitelja i stručnih suradnika u vrtićima na teme poput priprema za izvanredne situacije, prve pomoći, psihosocijalne podrške u izvanrednim situacijama te sigurnosti uopće.

Odgojitelji su tijekom pedagoške godine u neposrednom radu s djecom provodili odabrane aktivnosti te ih dokumentirali na platformi projekta, što je naposljetku, s obzirom na prikupljen dovoljan broj bodova, rezultiralo time da je ustanova zaslužila certifikat Siguran vrtić.

Uz ovaj projekt, tijekom godine organizirano je još nekoliko vrlo kvalitetnih i korisnih stručnih usavršavanja vezanih uz samozaštitu te zaštitu djece i osoba koje se nađu u neposrednoj blizini neke od rizičnih situacija. Dakle, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krk, odgojiteljski kolektiv educiran je o postupcima spašavanja male djece u raznim životnim ugrozama, dok je u suradnji s Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvom civilne zaštite i Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Krka za sve djelatnike organizirana edukacija na temu spašavanja u izvanrednim situacijama požara i potresa. Također, redovito se, prema godišnjem planu rada ustanove, zajedno s djecom provode vježbe evakuacije kako bi se što spremnije i kvalitetnije reagiralo u slučaju potrebe.

Iako bi se edukacije na temu sigurnosti mogle priređivati još češće, vodstvo vrtića uvjereno je da navedeni postupci ipak opravdavaju stečeno priznanje sigurnog mjesta za bezbrižnu dječju igru!