Dani grada Krka: Svečano proslavljena 200. obljetnica osnovnog školstva u gradu Krku

U sportskoj dvorani Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk programom inspiriran kontrastima kojeg su osmislile i vodile učiteljice Karmela Vajdoher Žilić i Milica Žužić, a u djelo proveli talentirani krčki osnovnoškolci, 02. lipnja 2023. godine, pred u cijelosti ispunjenim auditorijem, svečano je proslavljena 200. obljetnica osnovnog školstva u gradu Krku.

Kao što je iz povijesti poznato, prvo opsežnije opismenjavanje na otoku otpočinje otvaranjem župnih pučkih škola. Budući da je grad Krk bio administrativno središte cijelog otoka i sjedište Biskupije Krk, opismenjavanju su pridonijeli franjevci i sestre benediktinke. Otvaranjem Župne pučke škole 1822. godine započinje razdoblje sustavnijeg poučavanja i opismenjavanja djece. Škola je proradila u skromnim uvjetima dviju soba u kući Antuna Celebrinija u Ulici J. J. Strossmayera 23 u gradu Krku. Bila je namijenjena muškoj djeci s područja cijelog otoka. Biskupski ordinarijat u Krku pozvao je, okružnicom od 29. siječnja 1822. godine, župnike da marljivo šalju djecu u novootvorenu školu (Capo Scuola). Uz glavnu trorazrednu školu, 25. ožujka 1822., otvorena je u gradu Krku i produžena škola - opetovnica ili blagdanska škola, za žensku i mušku djecu od 12. do 15. godine s područja cijelog otoka, a školovanje je bilo obvezno. Uz ove skromne početke, razvojem povijesnih događaja i raznih novih političkih i društvenih okolnosti, u mnogo se navrata mijenjao koncept nastave, broj učenika, vrste školskih predmeta, trajanje školske godine, jezik na kojemu je poučavano i ostalo, da bismo danas, 200 godina kasnije, imali razvijen i uspješan sustav osnovnog nastavnog obrazovanja u gradu Krku, i to u suvremenim uvjetima.

 

 

U ovu su svečanost svojim pozdravnim govorima uveli ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Serđo Samblić, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, a potom i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin.

– Drage Krčanke i Krčani, poštovani uzvanici, kolegice i kolege, učenice i učenici, uveo je Samblić, iznimna mi je čast pozdraviti vas na svečanom obilježavanju 200. obljetnice školstva u gradu Krku. Prisjećajući se povijesti, na svakom je koraku u našem gradu vidljiv veliki napredak, pa tako i u području školstva, i to od 1822. kada je otvorena Župna pučka škola, pa sve do danas, kada radimo u suvremenim uvjetima. Ponosni smo na naše djelatnike i učenike, a u obrazovanje konstantno ulažemo zahvaljujući potporama koje nam pružaju Grad Krk i Primorsko-goranska županija. Prema tome, vezujući se ne samo na infrastrukturna ulaganja, već i na ulaganja u naš kadar, s ponosom možemo zaključiti kako je budućnost školstva u gradu Krku neupitna.

– Veliki je i značajan ovo jubilej, istakao je Vasilić, i to ne bilo kakve škole, već javne, državne škole koja je bila nastavak obrazovanja i školovanja u našem gradu koje se u privatnim, samostanskim školama odvijalo i nekoliko stotina godina prije formalnog i službenog otvaranja Pučke škole. Naime, u gradu je djelovala višestoljetna škola koju su polazile djevojčice, a bila je organizirana u samostanu benediktinki, dok su dječaci išli u školu otvorenu u samostanu franjevaca trećoredaca. Godine 1774. Habsburška Monarhija donijela je zakon po kojem su sva područja i pokrajine trebali osnovati državne škole, i to su bile trivijalne, glavne ili normalne (uzorne) škole, s time da je u gradu Krku otvorena upravo glavna škola - 1822. godine, kao prva osnovna škola na Krku koja je okupljala djecu s čitavog otoka. Prvi razred imao je 63 učenika, od čega 45 učenika iz grada Krka, a 18 učenika iz preostalih dijelova otoka. Ubrzo nakon osnivanja javne, državne škole u Krku, osnovane su i manje, trivijalne škole u ostalim otočnim mjestima, pa je tako 1835. osnovana škola u Vrbniku, 1840. u Baški, 1842. na području Dubašnice, i tako dalje po ostalim mjestima. U to vrijeme, dodaje Vasilić, naš je grad imao intenzivan građanski život, što potkrepljuju i činjenice. Osnivala su se tada razna udruženja, poput sportskih klubova, filharmonijskih društava, glazbenih škola, čitaonica… no ipak je najvažnije bilo pitanje osnivanja državne škole, a tu obljetnicu kontinuiranog osnovnoškolskog obrazovanja danas u Krku s ponosom slavimo! Veselimo se uspjesima svih generacija kroz to razdoblje, posebice onih današnjih, ali i uspjesima škole koja je danas najbrojnija u čitavoj dvjestogodišnjoj povijesti, škole koja trenutno broji 450 učenika, i koja iz godine u godinu kontinuirano raste, otvarajući nova razredna odjeljenja, zaključio je Vasilić.

– Dvjesto godina je jako puno, kazala je Stilin, a u tom se periodu puno toga dogodilo, zato je potrebno zahvaliti svima koji su djelić sebe utkali u povijest škole, ali i ovaj svečani trenutak. Primorsko-goranska županija osnivač je škole, uz ostalu 31, te se u suradnji s lokalnim samoupravama doista trudi da svojim školama, pa tako i krčkoj, ništa ne nedostaje. Nadam se da neće biti pretenciozno reći kako je standard školstva na otoku u samom hrvatskom vrhu, a upravo se time trebamo ponositi i na takvim uvjetima i nadalje inzistirati.

U programu koji je oduševio sve okupljene, krčki školarci predstavili su svoje, pjevačko, plesačko, sviračko, glumačko i voditeljsko umijeće, a sadržajem su osim vremeplova na temu povijesti školstva te momenata iz hrvatske i svjetske povijesti uopće, bile obuhvaćene sekvence motivirane kontrastima (susret suvremenog i tradicionalnog plesa ili razgovor djeda i unuka), s time da je na kraju priča zaokružena atraktivnim teatrom sjena, a svoj je doprinos scenariju dala i umjetna inteligencija.