Dan(i) Grada Krka: Pričom o povijesti otoka započela proslava blagdana sv. Kvirina

Na Trgu Krčkih glagoljaša, 02. lipnja 2021. godine, predstavljanjem multimedijskog projekta protkanog turističkim i umjetničkim sadržajima, a nazvanog Škoj ili ne?, započela je višednevna proslava Dana Grada Krka i Krčke biskupije, a posvećena njihovom zaštitniku - sv. Kvirinu.

U ovo zanimljivo događanje za čiju se organizaciju pobrinuo Centar za kulturu Grada Krka, pred zavidno popunjenim auditorijem, uveli su krčki sopci, nakon čega je okupljene pozdravila Maja Parentić, ravnateljica ustanove, iznijevši ukratko i kontekst u sklopu kojeg je projekt razvijen.

Multimedijsku okosnicu ovog projekta čine: pripovijedanje (storytelling) koje se odvija u okrilju polusatnog video-zapisa praćenog jedinstvenom glazbenom matricom. A sve to ima za cilj da publika priču o otoku Krku i njegovoj bogatoj, tisućljetnoj povijesti doživi što cjelovitije, preciznije i potpunije. Jer, kao što znamo, iza svega što vidimo stoji priča, a pripovijedanje jedna je od najstarijih vještina iz koje su potekle sve druge. Pripovijedanje nas, na neki način, vraća u djetinjstvo i samim time asocira na nešto ugodno, toplo i lijepo. A upravo su to osjećaji koje se želi evocirati, kako bi gledatelji i slušatelji  naš otok doživjeli kao nešto svoje; da im ostane u sjećanju baš kao lijepa priča iz djetinjstva. U našem slučaju, priča je ispričana multimedijalno, praćena videom i glazbom. Pripovijedanje je, dakle, povjereno Alenu Karabaiću dugogodišnjem vodiču, zaljubljeniku u povijest i otok Krk, koji je s okupljenima na jednome od najslikovitijih gradskih trgova podijelio svoju priču počevši od nastanka otoka, pa sve do današnjih dana. Proveo nas je tako kroz burnu povijest, upoznao s Liburnima, Rimljanima, Mlečanima, i svim ostalim narodima koji su ovdje bili tek u prolazu ili su ostajali zauvijek. Za impresivan slikovni tj. video dio zaslužan je Dinko Čvorić-Doringo, vrsni snimatelj, fotograf i glazbenik, dok je glazbena komponenta povjerena Maku Murtiću svjetski poznatom glazbeniku koji istražuje upravo muziku ovog dijela Mediterana, s time da su samu ideju zajednički razvili: Alen Karabaić, Laura Gržančić i Miodrag Žužić.

Program proslave Dana Grada Krka i Krčke biskupije danas se, na sam blagdan sv. Kvirina, nastavlja svečanom koncelebriranom svetom misom koju će u Krčkoj katedrali, s početkom u 19.00 sati, predvoditi mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, nakon čega na rivi i Veloj placi slijedi promenadni nastup Kulturno-umjetničkog društva Vrh, i to kao svojevrsni uvod u koncertni program tijekom kojeg će se Krčanima okupljenim na Trgu Kamplin, s početkom u 21.00 sat, predstaviti ansambl Acoustic Project.