Dan(i) Grada Krka: Krčani zaslužili najbolje od ansambla Acoustic Project

Nakon predstavljanja multimedijskog projekta Škoj ili ne?, 04. lipnja 2021. godine, na sam bladan sv. Kvirina, program višednevne proslave Dana Grada Krka i Krčke biskupije, nastavljen je, sukladno tradiciji, najprije svečanom koncelebriranom svetom misom koju je u Krčkoj katedrali predvodio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki.

Nakon misnog slavlja, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, na rivi i Veloj placi uslijedio je promenadni nastup 20-ak članova Kulturno-umjetničkog društva Vrh, i to kao svojevrsni uvod u koncert tijekom kojeg se Krčanima okupljenim na Trgu Kamplin, predstavio ansambl Acoustic Project.

U ovoj iznimnoj prigodi, članovi tog hvaljenog kolektiva izveli su atraktivan glazbeni program sastavljen od klasika argentinskog tanga, obrada jazz standarda te autorskih skladbi Dubravka Palanovića (Kamene zvijezde, Sjećam se Plavog trnaca; Drmeš; U očima led i sjaj; Za pjesmu volje nemam; Divlji tanac; Tvoji snovi) i Srdjana Berdovića (Četiri lita i četiri zime) inspiriranih hrvatskim folklorom. Upravo sinteza folklornih izvođačkih tradicija i specifičnih tehnika klasičnih instrumenata razvijenih u suvremenoj klasičnoj glazbi otvara nove i svježe mogućnosti koje garantiraju uspješan spoj inovativnosti i tradicije. Osim same jedinstvenosti glazbene materije koja se stvara ovim procesom, ovakav koncept sa sobom donosi i dodanu vrijednost kulturnog proizvoda kao istinskog predstavnika identiteta jednog naroda i njegove kulture. Jer, program kojim je svjedočila i krčka publika u prvom se dijelu sastojao upravo od takvih skladbi koje ne samo da revitaliziraju nacionalni folklor, već ga i osuvremenjuju.

Dodajmo kako je Acoustic Project, 2008., zajedno s kolegama i prijateljima, osnovao skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović koji ga otad i vodi. Deset vrsnih glazbenika, okupljenih u ansamblu jedinstvena su pojava na domaćoj glazbenoj sceni. Kroz godine djelovanja ovaj je ansambl zabilježio mnoge transformacije, kako u postavi glazbenika, tako i s glazbenim izričajima čiji širok spektar od klasike, preko jazza i folklora, pa sve do rocka, daje jasan pečat njihovoj prepoznatljivosti, kako u ideji, tako i u izvedbi. Koncertno djelovanje ansambla započeto je ciklusom Za noćne ptice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nastavilo se održavanjem brojnih koncerata na vodećim festivalima u zemlji i inozemstvu. Godine 2012. ansambl je snimio svoj prvi nosač zvuka u izdanju Aquarius Recordsa i Morris studia. Ansambl danas čine: Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Nikola Fabijanić (saksofon), Mario Čopor (klavir), Stanislav Muškinja (udaraljke), Marco Graziani (violina), Val Bakrač (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Oliver Đorđević (violončelo) i Dubravko Palanović (kontrabas).

U završnici programa proslave Dana Grada Krka, u subotu, 05. lipnja, u Galeriji Decumanus, s početkom u 21.00 sat, otvara se izložba фLц, mladog, ali globalno prepoznatog autora Filipa Custica.